Vizsgálati fogság miatt követel kárpótlást három cseh képviselő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kárpótlást követel három volt cseh parlamenti képviselő, akiket tavaly nyáron korrupció gyanújával néhány hétig vizsgálati fogságban tartottak. Az ellenük folyó eljárást megszüntették, miután a legfelsőbb bíróság szerint nem történt bűncselekmény.

"Megerősíthetem, hogy Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa kárpótlási követelésüket múlt héten nyújtották be az igazságügyi minisztériumban" – mondta Robert Schuster, a tárca szóvivője kedden.

Részleteket nem közölt, de prágai sajtóértesülések szerint személyenként milliókról van szó. A minisztériumnak most hat hónapja van a követelés elbírálására.

A Polgári Demokratikus Párt volt képviselői ellen politikai korrupció vádjával folyt eljárás. Mindhárman 2012 őszén egy jól fizetett állami állás ellenében lemondtak mandátumukról, hogy lehetővé tegyék a Petr Necas vezette jobbközép kormány reformprogramjának elfogadását.

A rendőrség ezt korrupciónak minősítette és őrizetbe vette őket, de tagadták bűnösségüket. A legfelsőbb bíróság azonban leállította az eljárást azzal, hogy a három személynek az adott időben parlamenti képviselőként mentelmi joguk volt.

Petr Knötig, a legfelsőbb bíróság szóvivője tavaly közölte: a testület megállapította, hogy politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni. Az adott időben parlamenti képviselők voltak mentelmi joggal, és a különféle politikai megállapodásokat, kompromisszumokat, döntéseket politikai tevékenységük részeként kell értelmezni.

Az állítólagos korrupciós ügy, valamint a hivatali visszaélés ügye, amelyben Petr Necas akkori kormányfő kabinetfőnöke, Jana Nagyová is érintett volt, tavaly nyáron a kormány bukásához vezetett.

Most már csak a volt kabinetfőnök ellen folyik büntetőeljárás. Nagyová időközben Necas felesége lett.