Elárverezik a bolhapiacon talált nürnbergi iratokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A második világháború háborús bűnöseit elítélő nürnbergi per vádlói által felhasznált iratok nemrég megtalált gyűjteményének egy részét állították ki a héten Berlinben: a dokumentumokat a hónap végén Izraelben árverezik el.

A kiállított iratok egy nagyjából 500 oldalas gyűjtemény részét képezik, amelyre tavaly bukkantak rá egy tel-avivi bolhapiacon. A mintegy húsz iratot január 27-ig, a nemzetközi holokauszt-emléknapig vehetik szemügyre az érdeklődök a berlini Zsidó Oktatási Központban.  

A dokumentumok, bár a jelek szerint nem tartalmaznak eddig ismeretlen információkat, különleges betekintést nyújtanak abba, hogy a vád képviselői miként közelítették meg a pert - mondta Eran Reiss, az iratokat január 29-én elárverező jeruzsálemi Kedem Aukciósház munkatársa. 

A berlini intézmény igazgatója, Yehuda Teichtal rabbi szerint majdnem hetven évvel a háború befejeződése után fontos volt, hogy ezek az iratok a nagyközönség elé kerüljenek. "Az ilyesfajta dokumentumok segítik az embereket a megértésben, a tanulásban és az emlékezésben" - hangsúlyozta az igazgató. 

1945-ben 22 náci politikai, gazdasági és katonai vezető került a vádlottak padjára Nürnbergben emberiség elleni bűntettek miatt. Hármukat felmentették, tizenkettőt kivégeztek, hárman életfogytiglant kaptak, négyen pedig tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést.  

Annak idején Isaac Stone történészt, az amerikai hadsereg hírszerzőjét bízták meg azzal, hogy gyűjtsön iratokat az ügyészség számára. Az iratok három általános kategóriába sorolhatóak: eredeti dokumentumok angol fordításai, fotokópiák és néhány eredeti oldal, köztük a Stone által kézzel írt kihallgatási jelentések - mondta Reiss. 

Stone, aki 1970-ben Izraelbe költözött és 1974-ben hunyt el Jeruzsálemben, az általa összegyűjtött dokumentumok egy részét odaadta egy barátjának, akinek özvegye 1994-ben a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumnak adományozta azokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a most kiállított dokumentumok miként kerültek tavaly egy bolhapiacra. 

A január végén kalapács alá kerülő dokumentum-gyűjtemény kikiáltási ára 2500 dollár (557 ezer forint) és az aukciósház becslései szerint az iratok 5-6 ezer dollár közötti áron fognak gazdát cserélni.