Negyvenhét afrikai vezető utazhat augusztusban Obamához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Afrika-Egyesült Államok csúcstalálkozót tartanak Washingtonban augusztus elején. A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy az amerikai elnök negyvenhét afrikai ország vezetőjét hívta meg az augusztus 5-6-ra tervezett tanácskozásra, ahol az Egyesült Államok kapcsolatait szeretnék erősíteni a világ egyik legdinamikusabban fejlődő térségével.

A csúcstalálkozó megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Afrika biztonsága, népei és a demokrácia fejlődése iránt – mondta Jay Carney, az elnök szóvivője.

Angolától Zambiáig minden afrikai ország meghívást kapott, kivéve azokat, amelyek rossz viszonyban vannak az Egyesült Államokkal, illetve amelyek tagságát felfüggesztette az Afrikai Unió. A hiányzók között szerepel Zimbabwe, Szudán, Bissau-Guinea, Egyiptom és Madagaszkár.

Obama, aki az Egyesült Államokban született amerikai anya és kenyai apa gyermekeként, tavaly júniusban tett afrikai körútján vetette fel a csúcstalálkozó ötletét. Fokvárosban azt mondta, hogy új fejezetet akar nyitni az Egyesült Államok és Afrika kapcsolataiban.

Kína és más nagy feltörekvő országok afrikai térhódításai nyomán gazdasági tanácsadói arra ösztökélték Barack Obamát, hogy erősítse az amerikai diplomáciai jelenlétet a fekete kontinensen. Az amerikai elnök igyekezett ugyanakkor minimalizálni az Afrikában befektető külföldiek közötti rivalizálást.

"Jó dolog, hogy Kína, India, Törökország és más országok is, mint például Brazília egyre nagyobb figyelmet szentelnek Afrikának" – mondta tavaly nyáron Obama, aki szerint a beruházások segíthetik Afrikát.