Felújítják a buchenwaldi haláltábor kapuját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem hét évtizeddel a második világháború vége után felújítják a buchenwaldi koncentrációs tábor kapuját, amelyet a rabok terveztek és készítettek.

A kovácsoltvas kapu restaurálását a Buchenwaldi és Mittelbau-dorai Emlékhelyek Alapítvány jelentette be kedden. A munkát márciusra fejezik be, addig egy másolat helyettesíti az eredetit.

A lágerben raboskodott Franz Ehrlich formatervező-építészt, a Német Kommunista Párt tagja. 1938-ban őt kényszerítették arra, hogy tervezze meg a tábor kapuját, amelyre a "Jedem das Seine", azaz "Mindenkinek a magáét" felirat került.

A művész a lehetőségeihez mért tiltakozásként a felirathoz azt a betűtípust választotta, amelyet a nácik által bezárt Bauhaus iskola egyik tanára, Joost Schmidt tervezett.

Az emlékhelyeket kezelő alapítvány szerint a buchenwaldi láger kapuja "a nemzetiszocialista bűncselekmények egyik legfontosabb tanúja".

Az 1937-től 1945-ig működő láger az egyik legnagyobb koncentrációs tábor volt német területen. Negyedmillió embert tartottak fogva ott szerte Európából, közülük 56 ezren pusztultak el.

A legismertebb buchenwaldi túlélők közé tartozik mások mellett Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író, Jorge Semprun spanyol író és a Nobel-békedíjas Elie Wiesel.