Lemondott az észt miniszterelnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányfő február végén jelentette be, hogy kormányával együtt távozik a hatalomból. Utódja várhatóan Ansip saját pártjának, az Észt Reformpártnak az egyik vezetője, Siim Kallas lesz. Kallas jelenleg a közlekedésért felelős biztos az Európai Bizottságban, egyben a testület egyik alelnöke.

Az államfőnek 14 napon belül kell kormányalakítási megbízást adni egy új jelöltnek. 

Ansip már 2012-ben bejelentette, hogy a jövőre esedékes parlamenti választások után nem kíván újból kormányfő lenni, további szándékait azonban nem árulta el. Az észt médiában széles körben arról spekulálnak, hogy az 57 éves politikus az ország EU-biztosi helyére pályázik az európai parlamenti választások után felálló új testületben.

Andrus Ansip 2005 óta, három kormányzati cikluson keresztül volt miniszterelnök. Elemzők szerint irányítása idején a balti ország az észak-európai államok által követett szigorú megszorítási politika egyik modellje volt. Ansip jobbközép kormánya még a 2011-es választásokon is hatalmon tudott maradni, miközben az ország gazdasági teljesítménye két évvel korábban 14 százalékot esett a globális pénzügyi válság és az ingatlanbuborék kipukkadása miatt. Az utóbbi időben azonban a felmérések azt mutatják, hogy a választók kezdenek belefáradni a megszorításokba, és a balközép ellenzék kezd egyre népszerűbbé válni.