Martonyi ellentmondott Putyinnak

Martonyi ellentmondott Putyinnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent a veszélye annak, hogy tovább éleződik a helyzet Ukrajnában, a válság megoldása csak tárgyalásos úton elfogadható - mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában kedden. Elmondta, hogy az egész EU legitimnek tekinti az ukrán kormányt, és azt még az elkergetett Janukovics pártja is annak tartja, így nem tartható az az orosz állaspont, amely ezt a legitimitást tagadja.

Bár az orosz nagykövet bekéretésétől az orosz politika nem változik, de egy ilyen lépés alkalmas arra, hogy Magyarország jelezze aggodalmait, ismertesse álláspontját, és megkérdezze a diplomatát, hogyan látja a helyzetet - mondta Martonyi János arról, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden közölte aggodalmait a nagykövettel. Martonyi elmondta, hogy ez szokásos diplomáciai rutinlépés, amelyet sok más ország megtett, mert szinte az egész világ nagy aggodalommal és szorongással figyeli az ukrajnai eseményeket - mondta. (Az ukrajnai eseményekről hírfolyamunkat itt találja.)

Martonyi János kijelentette, hogy a visegrádi csoport és az Európai Unió egységesen legitimnek tekinti a jelenlegi ukrán kormányt és parlamentet, Magyarországnak meg az a legfontosabb, hogy az ukrajnai magyarság biztonságban legyen. A jelenlegi ukrán kormány és parlament legitimitását a korábban kormányzó Régiók Pártja sem vitatja - tette hozzá, így szerinte hosszú távon nem lehet fenntartani az álláspontot, hogy Ukrajnának nincs legitim kormánya. Ezt a verziót egyébként Vlagyimir Putyin próbálta erőltetni keddi nyilatkozatában.

©

A külügyminiszter meglátása szerint hétfő délután még nem lehetett látni, hogy tovább eszkalálódik-e az ukrajnai helyzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kiéleződés veszélye kisebb, Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozata alapján pedig további műveletre nem kell számítani, az orosz reguláris egységek nem hatolnak be Kelet-Ukrajnába - mondta. Azt mondta, hogy valóságos invázió nem lesz, de Putyin hangsúlyozta, megvédik az orosz kisebbség érdekeit, ugyanakkor a hadgyakorlat leállítása azt jelzi, hogy ez a krími művelet befejeződött. 

Martonyi János szerint előbb-utóbb mindenképpen tárgyalnia kell Ukrajnának és Oroszországnak; senkinek sem állhat érdekében a háború, még Oroszországnak sem, mert a fegyveres konfliktussal fennállna a veszély, hogy elszigetelődik. Az sem lenne jó, ha a helyzet befagyott konfliktussá válna, vagyis a rendezés hónapokig vagy évekig húzódna, mert a válság minél tovább tart, annál nehezebb megoldani. Mielőbb tárgyalni kell a rendezésről - mutatott rá. Véleménye szerint elismerés illeti Ukrajnát, mert ha eldördült volna néhány fegyver az elmúlt napokban, az olyan folyamatot indíthatott volna el, amelyet nagyon nehéz ellenőrizni. A fegyveres konfliktus veszélyét talán sikerült elhárítani - közölte.

Martonyi János kitért arra is, hogy a lehető leggyorsabban átfogó, jelentős pénzügyi segítséget kell nyújtani Ukrajnának, és ebben részt kell venniük a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek. Kérdéses, hogy milyen feltételeket támasztanak, de a lényeg, hogy gyors segítségre van szükség, mert ha az ukrán gazdaság összeomlik, a politikai legitimitástól függetlenül beláthatatlan folyamatok indulhatnak el - magyarázta a külügyminiszter.