Putyin nagyot hazudott a lengyelek szerint

Putyin nagyot hazudott a lengyelek szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljesen megalapozatlanok Vlagyimir Putyin azon vádjai, amely szerint Lengyelországban képezték ki a kijevi Majdan tér fegyveres tüntetőit.

A lengyel államfő és a miniszterelnök egyaránt visszautasította és cáfolta Vlagyimir Putyin orosz elnök vádjait, amelyek szerint a kijevi Majdan "fegyveres támadóit" külföldön, egyebek között Lengyelországban és Litvániában, illetve részben magában Ukrajnában képezték ki.

Putyin keddi sajtóértekezletén beszélt erről, ahol a krími válság kialakulása óta először fejtette ki álláspontját a legutóbbi ukrajnai fejleményekről. A lengyel külügyminisztérium azonnal reagált, közleményében azt írta, hogy az orosz elnököt valaki nyilvánvalóan rosszul tájékoztatta, mert Lengyelország nem képzett ki ukrán fegyvereseket.

Donald Tusk
©

Donald Tusk miniszterelnök keddi sajtóértekezletén elfogadhatatlannak minősítette Putyin kijelentéseit, amelyek szerinte "nagyon, nagyon távol vannak a valóságtól". Putyin vádjai részben arra vezethetőek vissza – vélte –, hogy Lengyelország mozgósította a nemzetközi közvéleményt az Oroszországra történő nyomásgyakorlás céljából. Részben pedig az lehetett a célja, hogy ellentétet szítson Varsó és európai uniós, illetve NATO-beli szövetségesei között.

Bronisław Komorowski államfő "teljesen megalapozatlannak" minősítette Putyin vádjait. Putyin kijelentései olyan gondolkodásmódot tükröznek, amely a világot csak úgy tudja elképzelni, hogy összeesküvések, ügynökök mozgatják az eseményeket, még akkor is, amikor egyszerűen olyan emberekről van szó, akik saját nemzeti vagy állampolgári jogaikért küzdenek, mint ahogyan ez a Majdanon történt – jelentette ki.

Lengyelország régóta támogatja Ukrajna demokratikus, Nyugat-barát, nemzeti és függetlenségi törekvéseit, és senkit sem kellett kiképeznie, saját maga a legjobb példa erre – hangsúlyozta a lengyel elnök.