A spanyol kormány mindent bevetne a katalán népszavazás ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol kész azonnal lépni, ha a katalán parlament elfogadja a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, és a katalán elnök kihirdeti a referendum november 9-i összehívásáról szóló rendeletet – írta csütörtökön az El Mundo online kiadása.

A napilap információi szerint a spanyol kormányzati apparátus az elmúlt hetekben sorra vette a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozásának összes lehetséges, törvényes eszközét és az egyes változatokról részletes forgatókönyvet készített.

A katalán parlament péntek délután vitatja meg és várhatóan el is fogadja a referendumról szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján Artur Mas katalán elnök november 9-re kiírhatja a népszavazást. Spanyolországban arra számítanak, hogy az elnök ezt azonnal meg is teszi.

A spanyol kormány miniszterei ezért szombaton rendkívüli tanácskozásra ülnek össze, hogy hétfőn már az alkotmánybíróságon támadhassák meg a katalán parlament döntését. Az alkotmány felhatalmazást ad a központi kormánynak, hogy megvétózza az autonóm közösségek döntéseit - részletezte az El Mundo, hozzátéve, hogy a beadvány sürgős tárgyalását fogja kérni a kabinet.

Amint elindul ugyanis az alkotmánybírósági eljárás, az érintett törvényt automatikusan felfüggesztik, így nem lesz jogalapja a katalán elnöknek a népszavazás összehívására. Az alkotmánybíróság ítéletére pedig hónapokat kell majd várni.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiója, amelynek saját nyelve és kultúrája van. Függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy központi kormány sokak szerint a "süket fül" taktikáját folytatja a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben.