Az oroszok ismét Portugáliát kóstolgatták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A portugál haditengerészet feltartóztatott egy orosz kutatóhajót az ibériai ország partjai közelében - közölte szerdán José Pedro Aguiar-Branco, Portugália nemzetvédelmi minisztere.

A Lusa hírügynökség tájékoztatása szerint a hajót szerdára virradó éjszaka folyamán azonosították, majd kikísérték Portugália kizárólagos gazdasági övezetéből.

A portugál F–16-os vadászgépek az előző héten kétszer is befogtak orosz harci gépeket az ország partjai közelében.

A NATO október 29-én közölte, hogy az orosz légierő fokozott tevékenységet folytat az európai légtérben, az Északi-, a Balti- és a Fekete-tenger fölött. Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára ennek kapcsán kijelentette, hogy fokozzák a készültséget és sűrítik a légi járőrözést.

Az észak-atlanti szervezet az előző héten bírálta, hogy az orosz fél számos alkalommal nem adott tájékoztatást a repülési tervekről a polgári légi irányítási hatóságoknak, és a katonai repülések végrehajtása során sem vette fel velük a kapcsolatot. Az orosz katonai gépek egy része ki is kapcsolta a transzpondert, azt a berendezést, amely automatikusan jeleket bocsát ki repülés közben, hogy az irányító tornyok azonosítani tudják a gép lajstromszámát, típusát.