Megtartották első felvonulásukat a bangladesi transzneműek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Most először vonultak fel transzneműek hétfőn a többségében muzulmán és konzervatív lakosságú Bangladesben egy évvel azután, hogy a dakkai kormány elismerte a "harmadik nem" létezését. A francia hírügynökség beszámolója szerint legalább ezer, Bangladesben "hidzsrának" nevezett transznemű vett részt a dakkai menetben.

Több utcát lezártak a dél-ázsiai ország fővárosában, az énekes-táncos menetet tömegek kísérték figyelemmel. A színes ruhákat viselő felvonulók olyan táblákat tartottak a magasba, amelyek szerint "a megbélyegzés, a hátrányos megkülönböztetés és a félelem napjai véget értek".

"Soha nem gondoltam volna, hogy ez még az én életemben be fog következni. Megbélyegeznek és kinevetnek minket, amiért sem férfinak, sem pedig nőnek nem érezzük magunkat. A mai nap azonban más, ma úgy érezzük, hogy mi is normális emberek vagyunk" – mondta az egyik résztvevő.

Sejk Haszina Vazed miniszterelnök kormánya tavaly novemberben ismerte el a "harmadik nem" létezését, lehetővé téve számukra, hogy személyi igazolványukban és minden más hivatalos okiratban is így azonosítsák nemi hovatartozásukat.

A döntést áttörésként üdvözölték a szexuális kisebbségek jogait védő csoportok. A transzneműek elfogadottságának növekedését jelzi az is, hogy néhány hét múlva hidzsra szépségversenyt tartanak Dakkában.

Idén emellett megjelent az első olyan magazin Bangladesben, amelynek a helyi LMBT-, vagyis leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű közösség a fő célcsoportja.

A hivatalos adatok szerint körülbelül 15 ezer hidzsra él Bangladesben, jogvédő csoportok azonban félmillióra teszik a számukat a 156 milliós lakosságú Bangladesben.