Közelharc a donyecki reptérnél - 17 halott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A stratégiai fontosságú donyecki repülőtér és védői mára jelképekké váltak Ukrajnában. A szakadárok hónapok óta támadják a légi kikötőt, de képtelenek bevenni. A hétfői harcokban 3 ukrán katona és 14 szakadár vesztette életét.

Három ukrán katona és tizennégy kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár meghalt, amikor közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között a donyecki nemzetközi repülőtéren - közölte Petro Porosenko ukrán elnök hétfői sajtótájékoztatóján.

Az államfő információi szerint az összecsapás a délutáni órákban ért véget, egy szakadárt a repülőteret védő katonák foglyul ejtettek. 

A stratégiai fontosságú donyecki repülőtér és védői mára jelképekké váltak Ukrajnában. A szakadárok hónapok óta támadják a légi kikötőt, de képtelenek bevenni. A létesítményt védő katonákat emberfölötti kitartásuk miatt "kiborgoknak" nevezték el Ukrajnában. 

Porosenko egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint a donyecki repülőtéren szolgáló katonák egész Ukrajnát védik, mert ha feladnák, az ellenség egészen Kijevig nyomulna előre. 

Hosszú időre befagyhat a konfliktus

Az elnök szerint megvan a veszélye annak, hogy hosszú időre befagy a kelet-ukrajnai konfliktus. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kijev mindent megtesz ennek elkerülésére. 

"A Donyec-medencében maradtak 70 százaléka továbbra is Ukrajnában akar élni. Mi pedig segítünk ezeknek az embereknek" - hangoztatta. Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán állam továbbra is biztosítja a fűtéshez szükséges energiaforrást a szakadárok által megszállt területen lévő településeknek, az elnök leszögezte: "nem hagyhatjuk megfagyni az ott élő embereket, ez az álláspontunk, mint civilizált államnak".  

Porosenko a kelet-ukrajnai válságot az országhatáron kívülről generált konfliktusnak nevezte. "Azoknak, akik idehozták nekünk ezt a konfliktust, a megszállóknak és az agresszoroknak el kell menniük az országunkból" - jelentette ki; szakadárokat segítő orosz állampolgárságú zsoldosokra, katonákra és hírszerzőkre célozva.  

Hozzátette, hogy a szeptemberi minszki megállapodások kulcspontjai az ukrán-orosz határ védelme, valamint a külföldi csapatok kivonása. "Amint kivonják a külföldi katonai erőket, semmiféle konfliktus nem lesz Ukrajnában" - közölte. Kiemelte, hogy ezt bizonyítják az ukrán hadsereg által visszafoglalt kelet-ukrajnai települések, amelyeken békesség van, és megindult az újjáépítés.

Kifejezte meggyőződését, hogy katonai úton nem oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus, azt politikai eszközökkel kel rendezni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy habozás nélkül kihirdeti a hadiállapotot, ha az ellenség a jelenlegi frontvonalon átlépve támadásba lendül