George Clooney felesége Örményország jogi képviselője lesz

George Clooney felesége Örményország jogi képviselője lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Amal Clooney Örményországot fogja képviselni a strasbourgi emberi jogi bíróságon egy örmény népirtás tagadásáról szóló perben.

Amal Clooney emberi jogi ügyekkel foglalkozó brit ügyvéd, George Clooney hollywoodi színész-rendező felesége is a tagja annak az ügyvédi csapatnak, amely Örményországot fogja képviselni egy ügyben az örmény népirtás tagadásáról az Emberi Jogok Európai Bíróságán. 

Dogu Perinceket, a baloldali Török Munkáspárt vezetőjét 2007-ben egy svájci bíróság pénzbüntetésre ítélte, mert két évvel korábban egy svájci konferencián "nemzetközi hazugságnak" nevezte az egykori török birodalom területén élő örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtást, és tagadta, hogy a több százezer ember életét kioltó mészárlásokkal és kitelepítésekkel Törökország szándékosan népirtást követett el.

Amal Clooney
©

Perincek a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2013 decemberében kimondta, hogy Svájc megsértette a török politikus szólásszabadsághoz való jogát. Örményország most fellebbez e döntés ellen, és az ügy a strasbourgi bíróság 17 fős nagykamarája elé kerül. Az első meghallgatást, amelyen mások mellett Amal Clooney is Örményországot képviselve lesz jelen, január 28-ára írták ki.

Örményország szerint a népirtás tagadását bűncselekménnyé kellene nyilvánítani. Azzal érvel, hogy a strasbourgi bíróság számos jogi és tárgyi hibát vétett, amikor felülbírálta a Perincekre kiszabott eredeti ítéletet. Az ügy tárgyalása során Törökország az örmény népirtást megkérdőjelező történelmi dokumentumokat nyújtott be a bíróságnak. 

Mindössze két héttel azután, hogy Velencében feleségül ment George Clooneyhoz, az Oxfordban végzett Amal már Athénban volt, hogy tanácsokkal lássa el a görög kormányt az athéni Akropolisz British Museumban őrzött ókori márványainak visszaszerzési kísérletében. A franciául és arabul is folyékonyan beszélő ügyvéd korábbi ügyfelei közé tartozik Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója és Julija Timosenko volt ukrán kormányfő is. 

Ahogy az Elgin-márványok esetében, úgy ezúttal is Geoffrey Robertson emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd – annak a londoni ügyvédi irodának a társtulajdonosa, ahol Amal Clooney praktizál – fogja vezetni a csapatot – adta hírül a The Daily Telegraph netes kiadása. Az örmények április 24-én emlékeznek meg a népirtás századik évfordulójáról.