Megállóban álló trolibuszra lőttek Ukrajnában – 13 halott

Megállóban álló trolibuszra lőttek Ukrajnában – 13 halott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenkét polgári személy halt meg a donyecki megállóban álló trolibuszban, egy ember pedig egy arra haladó autóban vesztette életét. A reggel fél 9-es csúcsforgalomban történt támadásnak tíz sebesültje lehet. Kijev a szeparatistákat, illetve az orosz vezetést vádolja a véres támadással, Moszkva szerint provokáció történt. Ukrajnában ma tartják az ukrán egység napját.

Feltehetően tüzérségi lövedék csapódott egy megállóban álló trolibuszba csütörtök reggel a kelet-ukrajnai Donyeck egy, a harcoktól eddig megkímélt kerületében, a találat következtében 13 ember vesztette életét – jelentette a francia hírügynökség a polgármesteri hivatal egy tisztviselőjére hivatkozva.

"Tizenkét ember halt meg a trolibuszban, egy ember pedig egy közelben elhaladó autóban vesztette életét" – mondta el a város mentőszolgálatának egyik munkatársa. A sebesültek számát mintegy tíz emberre tette.

©

Az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" védelmi minisztériumának egy képviselője az orosz hírügynökségnek később 9 halottról és 9 sebesültről számolt be. A szakadár forrás szerint a támadás reggel fél kilenckor történt.

A Reuters fotóriportere hat halottat látott a helyszínen, és arról számolt be, hogy a közeli üzletek ablakai kitörtek a robbanás erejétől.

Donyeckben nem ez az első eset, hogy találat ér egy tömegközlekedési eszközt.

Először villamosmegállót ért támadásról szóltak a hírek

Az első jelentések még egy zsúfolt villamosmegállót ért támadásról számoltak be és arról, hogy egy mikrobuszból lőttek ki aknagránátokat a város Lenin kerületében lévő megállóra.

A délkelet-ukrajnai megyeszékhely egy része és a belváros a szakadárok ellenőrzése alatt áll, más kerületeket az ukrán kormány által kinevezett polgármester irányít. A város nyugati szélén lévő repülőtér birtoklásáért pedig hónapok óta heves harcokat vívnak egymással az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok.

©

Alig fél nappal a csütörtöki tragédia előtt szerda este a város egy repülőtér közeli negyedében egy autóbuszt ért tüzérségi találat, s a busz egyik utasa meghalt.

Január 13-án tíz civil halt meg, 18 pedig megsebesült, amikor tüzérségi lövedék csapódott autóbuszukba a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében, egy ellenőrző pontnál. A kijevi kormány és a lázadók egymást vádolták a támadás elkövetésével. A Kijevnek alárendelt Donyeck megyei ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított eljárást az ügyben.

Kijev a szeparatistákat vádolja

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a támadás után néhány órával azt mondta, az orosz vezetést tartja felelősnek a támadásért. "Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli" - jelentette ki újságíróknak az ukrán kormányfő. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió sikertelen véget ér.

Ukrajnában január 22-én tartják az Egység napját, 1919-ben ugyanis ezen a napon alakult meg az egységes Ukrajna.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében a Moszkva támogatását élvező szeparatistákat tette felelőssé a civilek halálát okozó támadásért. "Az ilyen terrortámadások miatt békés ukránok halnak meg. Oroszországnak meg kell állítania a terroristákat" - írta Klimkin a mikroblogportálon. Az ukrán védelmi tárca közleményében szintén a "terroristákat" okolta a történtekért, hangsúlyozva, hogy a trolibusz elleni támadás Donyeck "egy olyan negyedében történt, ahol nem folynak összecsapások".

Moszkva: Provokáció történt

Az orosz külügyminisztérium "színtiszta provokációnak" minősítette csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeckben aznap reggel elkövetett, egy trolibuszt ért támadást, amelyben különböző beszámolók szerint 9-15 polgári lakos veszítette életét, és több tucatnyian megsebesültek.

"Emberiesség elleni bűntettnek, színtiszta provokációnak tartjuk ezt az incidenst, amelynek célja az Ukrajnában kialakult válság békés megoldására tett törekvések aláásása" - olvasható a külügyi tárca közleményében.

©

A délkelet-ukrajnai megyeszékhelyen - amelynek repülőteréért hónapok óta heves harcokat vívnak a repülőteret védő ukrán katonák és az ostromló szakadár erők - nem ez az első eset, hogy találat ér egy tömegközlekedési eszközt.

Szerda este egy autóbusz utasa halt meg így a város egy repülőtér közeli negyedében.

Január 13-án tíz civil halt meg, 18 pedig megsebesült, amikor tüzérségi lövedék csapódott autóbuszukba a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében, egy ellenőrző pontnál. A kijevi kormány és a lázadók egymást vádolták a támadás elkövetésével. A Kijevnek alárendelt Donyeck megyei ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított eljárást az ügyben.