Szörnyű tragédia történt a Földközi-tengeren

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Akkor borult fel egy menekülteket szállító lélekvesztő, amikor a migránsok egy része a korláthoz szaladt, hogy felhívja magukra egy arra járó kereskedőhajó legénységének figyelmét. A bárkán 700-an is lehettek, eddig 28 embert sikerült kimenteni.

Felborult egy csónak a Földközi-tengeren Lampedusa szigetétől 220 kilométerre délre. A hajón 500-700 menenkült igyekezett megközelíteni a kontinenst - közölte a BBC az olasz parti őrség jelentésére hivatkozva.

Az éjfél körül felborult bárka mentésére hatalmas különítményt indítottak, 20 hajó és helikopter keresi a túlélőjet. Eddig 28 embert sikerült megmenteni.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerint félő, hogy rengetegen a vízbe vesztek. A Times of Malta beszámolója szerint a lélekvesztő akkor borult fel, amikor a menekültek az egyik oldalra tódultak, hogy felhívják egy arra játó kereskedőhajó legénységének figyelmét.B

arbara Molinario, az ENSZ menekültügyi főbizottságának (UNHCR) egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén. Sajtóértesülések szerint eddig huszonegy holttestet találtak, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre ismeretlen.

Ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb hasonló katasztrófája a Földközi-tengeren - hangsúlyozta a szervezet.

A hét elején négyszáz ember fulladt a vízbe Líbia partjai közelében.

1600 halott vs. 47 halott

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt.

Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Hollande cselekvést sürgetett

Francois Hollande az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap, hogy intézkedjenek az ismétlődő balesetek ügyében. Amennyiben a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, "akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren" - mondta a francia elnök a Canal+ francia kereskedelmi televízióban.

Elmondta, hogy délelőtt telefonon egyeztetett Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel arról, hogy az uniós kül- és belügyminiszterek gyors összehívására van szükség a menekültek támogatására szolgáló intézkedések megerősítésére.  

"Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák, mert pontosan tudják, hogy ezek a hajók lerobbant állapotban vannak, sőt azt is, hogy a nyílt tengeren fogják elsüllyeszteni őket és veszélybe sodorni több száz ember életét" - fogalmazott Hollande.