Sosem látott pusztításról számoltak be az orosz légicsapások után szíriai civilek

Sosem látott pusztításról számoltak be az orosz légicsapások után szíriai civilek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

"Ami ma történt, az egyértelműen a legerőszakosabb, legpusztítóbb és legátfogóbb támadás volt Homsz környékén" – mondta egy túlélő. Elmondása szerint az orosz gépek magasabban repülnek, ezért nem hallják őket, nincs idő elmenekülni a légicsapás elől. Ellenzéki aktivisták szerint 33 civil, köztük gyerekek haltak meg a szerdai orosz bombázásban.

A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói eddig nem látott pusztításról számoltak be az után, hogy az orosz légierő gépei – Damaszkusz kérésére – végrehajtották első bevetéseiket a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

"Az utóbbi öt évben már sokféle fegyver támadásának voltunk kitéve, de ami ma (szerdán) történt, az egyértelműen a legerőszakosabb, legpusztítóbb és legátfogóbb támadás volt Homsz környékén" – fogalmazott egy orvos, aki az egyik célba vett térségből, Rasztán településről nyilatkozott telefonon a Reuters brit hírügynökségnek. Mint mondta, az orosz harci gépek magasabban repülnek, mint a szíriai légierő gépei, és emiatt nem hallani őket a távolból, így az emberek nem tudnak elmenekülni a támadások elől.

©

A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább 33 civil, köztük gyermekek vesztették életüket. A névtelenül nyilatkozó orvos szerint a tartományi székhelytől, Homsztól mintegy 20 kilométerre található Rasztánban 11 ember, köztük három gyermek és az apjuk halt meg, miután légicsapás érte házukat, amely a földdel vált egyenlővé.

Helyiek: Nincsenek dzsihadisták Homsz környékén

Az orosz felsőház szerdán adott felhatalmazást Vlagyimir Putyin elnöknek a légierő szíriai bevetésére, és néhány órával később meg is indultak a támadások Homsz és Hama tartományokban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Szíriában pontosan célzott csapásokat hajtanak végre, amelyek csak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen irányulnak.

Helyiek azonban a Reutersnek azt mondták, hogy a térségben nincs jelen dzsihadista csoport, ellenben egy sor olyan szervezet működik, amely a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) védnöksége alatt tevékenykedik. Az egyik ilyen felkelőcsoport, a Homszi Felszabadítási Mozgalom azt közölte, hogy meghalt egy parancsnokuk az orosz légicsapásokban.

©

A homszi régiónak kiemelt stratégiai jelentősége van Bassár el-Aszad elnök nyugat-szíriai uralma szempontjából, a térség ugyanis a fővárost, Damaszkuszt köti össze a földközi-tengeri partvidékkel, ahol többek között Latakia és Tartúsz is található. Utóbbi településen orosz haditengerészeti támaszpont működik.

Az SZSZH-t nyugati hírforrások mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként tartják számon.

Az előző nap az amerikai védelmi miniszter és a francia külügyminiszter is kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az oroszok által támadott területek az IÁ ellenőrzése alatt állnának. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor kétségbe vonta, hogy egyáltalán létezne még az SZSZH.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint húsz felszállást hajtottak végre szerdán, "nyolc, az Iszlám Államhoz tartozó célpontra" mérve csapást, köztük a terrorszervezet egy hegyvidéki parancsnoki posztja ellen, amelyet teljesen leromboltak. A polgári létesítményeket és környéküket nem érte támadás – derült ki a szaktárca tájékoztatásából.