Sokan meghaltak a Líbiában lelőtt helikopterben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lelőttek egy helikoptert kedden a líbiai főváros közelében. Legalább tizennégyen meghaltak, egyes hírek szerint köztük volt a Tripolit ellenőrzése alatt tartó milícia több vezetője.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a fedélzeten tizenhatan utaztak, a dpa német hírügynökség a líbiai médiára hivatkozva 25 utasról és tizennégy halottról ír. A Hszinhua kínai hírszolgálat forrásai ugyanakkor arról számoltak be, hogy a helikopter tengerbe zuhant, és nincsenek túlélők.

A nemzetközi közösség által elismert líbiai kormányhoz közeli LANA hírügynökség értesülései szerint a helikopteren a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség több magas rangú vezetője utazott. A gép a jelentések szerint heves tűz alá került, emiatt zuhant le.

A helikopter a Tripolitól körülbelül 45 kilométerre nyugatra fekvő Závija városba tartott, amikor lezuhant.

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi hatalmának 2011. augusztusi megdöntése után hatalmi vákuum alakult ki. Most két kormány és két parlament működik Líbiában, több fegyveres csoport harcol egymás ellen az egyes területek és gazdasági források ellenőrzéséért.

Az egyik kormány a fővárosban működik a Fadzsr Líbia vezetésével, amely tavaly augusztusban foglalta el Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. A nemzetközi közösség által elismert törvényhozás és kormány székhelye a kelet-líbiai Tobrukban van. Ugyanakkor az ország jelentős részére nem terjed ki egyik kormány hatalma sem, és Líbia földközi-tengeri partszakaszának egy részét szélsőséges erők ellenőrzik.