Brüsszelben leállítják a metrót a terrorfenyegetettség miatt

Brüsszelben leállítják a metrót a terrorfenyegetettség miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Korábban elmaradt a belga és spanyol válogatott meccse, most a metróközlekedést tartották túl kockázatosnak Belgium fővárosában. Lehet, hogy a belga labdarúgó bajnokság mérkőzéseit is elhalasztják.

A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását is, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét.

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A válságközpont emellett azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se.

A belga belügyminiszter felügyelete alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) szombaton közvetlen veszélyre hivatkozva jelentette be a terrorfenyegetettség mértékének legmagasabb, negyedik szintre emelését Brüsszelben.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot követelő terrortámadásokkal összefüggésben. Az illető nevét nem hozták nyilvánosságra, de ő a harmadik ember, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek Belgiumban.