London után bekeményítenek az olaszok

London után bekeményítenek az olaszok

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Új biztonsági protokoll lép életbe Olaszországban a londoni merénylet miatt. A felkapott üdülőhelyekről kizárják az autókat, a koncertre érkezők több ellenőrzésen esnek át.

Új biztonsági rendszert dolgoznak ki a hatóságok a nyári hónapokra az Olaszországba érkező több millió turista, illetve a nyári fesztiválokon, koncerteken és strandokon szórakozó, pihenő olaszok védelmére - jelentették be az olasz nemzetbiztonsági tanácsnak a londoni merényletet követő ülésén vasárnap este.

Marco Minniti belügyminiszter bejelentette, hogy a biztonsági készültség fokozatát nem módosítják. Ez továbbra is kiemelt marad, ennél magasabb szintre csak akkor emelkedhet, ha a terrortámadást Olaszország területén követik el. 

A nemzetbiztonsági tanács (C.A.R.A) vasárnap esti tanácskozásán Minniti mellett Franco Gabrieli országos rendőrparancsnok, valamint a titkosszolgálatok képviselői is részt vettek. A megbeszélés témája a tervezett új biztonsági protokoll volt. Az intézkedések között szerepel az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyszíneken, például a leglátogatottabb tengerparti üdülőhelyek teljesen lezárása a járműforgalom elől. Kiemelt figyelemt kapnak a nyáron egymást követő tömegrendezvények. Idén nyáron mintegy 1700 koncertet, fesztivált és más tömeges programot jelentettek be. A korábbi biztonsági gyakorlattól eltérően már nem csak a rendezvények helyszínét zárják le, hanem ezek szélesebb környékét is, több, egymást követő ponton ellenőrizve az érkezőket, koncentrikus biztonsági kapukon keresztül, ahogyan ez már például a Vatikánnál is működik. A belügyminisztérium közlése szerint újabb helyszíneken állítanak fel mobil, vagyis akármikor elmozdítható úttorlaszokat, ahogyan ezt már a római Colosseumnál is alkalmazzák. 

Marco Minniti a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta, hogy a manchesteri koncerten végrehajtott merénylet után az olasz hatóságok egyeztettek a hasonló olaszországi rendezvények szervezőivel. Ennek értelmében a koncerteken a nézőket segítő dolgozók munkájának koordinálásában a helyi rendőrség is részt vesz. Ezen kívül a koncertszervezőknek megfelelő technológiát kell biztosítaniuk az esetleges merénylők kiszűrésére.

Az olasz belügyminiszter különösen nagy kihívásnak nevezte Vasco Rossi rockénekes július elsejei koncertjét, amelyre egyetlen estén 220 ezer embert várnak Modenába. De Marco Minniti hangsúlyozta: senkinek sem szabad félnie vagy lemondania a koncerten való részvételt.