Szétszakított családok: 103 kisgyerek közül 57-et visszaengedtek a szüleikhez

Szétszakított családok: 103 kisgyerek közül 57-et visszaengedtek a szüleikhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Trumpék "zéró tolerencia" politikája nagy felháborodást váltott ki világszerte, miután megjelentek az első fotók, beszámolók a szüleik után síró gyermekekről. Három amerikai tárca szerint 46 gyermeket nem engednek vissza a szüleikhez, különböző okok miatt.

Visszatérhettek szüleikhez azok az öt éven aluli gyermekek, akiket az illegális határátlépéskor elválasztottak családjuktól – jelentette be csütörtökön közös közleményben az amerikai igazságügyi és a belbiztonsági minisztérium, valamint az emberi erőforrások tárcája.

A három minisztérium szerint az összesen 103 kisgyermek közül 57 került vissza családjához, a többi 46 gyermek esetében nem lesz családi újraegyesítés, mert a szülők büntetett előéletűek, egyszer már kiutasították őket az Egyesült Államokból vagy pedig nem is az adott kiskorú szülei. Ez utóbbi gyermekekről egyelőre változatlanul az amerikai kormány gondoskodik, miközben felkutatja a valódi szülőket.  

A bejelentést két nappal azelőtt tették, hogy lejárt volna a határidő, amit egy szövetségi kerületi bíró állapított meg a kormánynak. Kormánytisztviselők szerint a késedelem a részletes ellenőrzések elhúzódásával magyarázható, viszont álláspontjuk szerint ez az aprólékos ellenőrzés biztosította, hogy a gyermekek ne kerülhessenek veszélyes helyzetekbe, például gyilkossággal vádolt szülőkhöz, vagy olyan felnőttekhez, akik nem is a szüleik.

A kormány következő lépése az ötévesnél idősebb gyerekek családjaikhoz való visszatérésének a megszervezése lesz – ígérik. A szövetségi kerületi bíró döntése értelmében július 26-ig kell befejezni a családegyesítéseket.

A gyermekeket egy régóta érvényben lévő, az illegális határátlépőkre vonatkozó törvény értelmében választották el szüleiktől, de a Jeff Sessions igazságügyi miniszter által meghirdetett "nulla tolerancia" politikájának gyakorlata közfelháborodást keltett, és Donald Trump elnöki rendeletet írt alá arról, hogy az illegális bevándorló szüleikkel érkező és tőlük elválasztott kiskorúakat vissza kell vezetni családjukhoz. Az elnöki rendelet óta a határon letartóztatott illegális bevándorló családokat már nem szakítják szét, a szülők gyermekeikkel együtt kerülnek őrizetbe.