Elbukta képviselői helyét Orbán washingtoni lobbistája

Elbukta képviselői helyét Orbán washingtoni lobbistája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dana Rohrabacher ugyanakkor Putyin "legjobb washingtoni emberének" is számított.

Csak közel 2700 szavazattal, de elvesztette kongresszusi helyét demokrata vetélytársával szemben Dana Rohrabacher, kaliforniai republikánus képviselő. A The New York Times adatai szerint a konzervatív politikus a szavazatok 49,3 százalékot, míg riválisa, Harley Rouda 50,7 százalékot kapott.

A lap emlékeztet rá, hogy Rohrabacher nemcsak Trump markáns támogatójának számít, de többször is felháborodást keltettek oroszpárti nyilatkozatai (nem véletlenül nevezték Vlagyimir Putyin orosz államfő „legjobb washingtoni emberének”). Ezzel együtt mélyen republikánus körzete három évtizeden át újraválasztotta képviselőnek.

Dana Rohrabachert ugyanakkor Magyarországhoz is fűzték politikai szálak: a 2016-ban a Népszabadság által kikért dokumentumokból kiderült, hogy a 2014 végén, 1,4 milliárd forintért indított amerikai magyar lobbitevékenység egyik sovány eredménye az volt, hogy sikerült becserkészni az ismert Putyin-párti republikánust. A politikus (2016-os képünkön balról a harmadik) többször járt Magyarországon, ahol Orbánt Ronald Reaganhez hasonlította, a Capitoliumon pedig – Putyin mellett – többször megvédte az orbáni illiberális rendszert is.

Hozzászólások