Meghalt az orosz katonai hírszerzés vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Igor Korobov 62 éves volt, halálát súlyos betegség okozta – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy forrás a hírszerzéstől.

"A vezérkar főcsoportfőnökségének parancsnoka, Igor Korobov vezérezredes november 21-én hunyt el, súlyos betegségben" – mondta a forrás. A halálhírt később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

Az 1956-os születésű Korobov 1985 óta dolgozott a katonai hírszerzésnél, különböző beosztásokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 januárjában nevezte őt ki a Katonai Főcsoportfőnökségnek nevezett, nagyhatalmú titkosszolgálat vezetőjévé, s egyben az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnokává.

A GU – korábban GRU (Hírszerzési Főcsoportfőnökség) – az orosz védelmi tárca külső hírszerző szerve és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve.

Az intézmény neve idén elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hollandiai központja ellen áprilisban megkísérelt állítólagos lehallgatási művelettel kapcsolatban merült fel. A fősodorhoz tartozó nyugati sajtó túlnyomó része a két incidenst az orosz katonai hírszerzés kudarcaként könyvelte el.

Korobovot a GU több tisztjével együtt az Egyesült Államok idén márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz kibernetikai beavatkozások miatt. Oroszország következetesen tagadja mindezeket a vádakat.

Az MBH Megyija nevű orosz híroldal idén október elején úgy értesült, hogy a GU kudarcai miatt Putyin szeptember közepén berendelte magához Korobovot, aki a találkozó után "rosszul lett". A híroldal meg nem nevezett informátorai akkor úgy vélték, hogy a tábornokot hamarosan le fogják váltani, és helyére Szergej Guzinov kerül, akit "Putyin szemeként és füleként" emlegettek.

Hozzászólások