Január volt Ausztrália történelmének legmelegebb hónapja

Január volt Ausztrália történelmének legmelegebb hónapja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelmének legmelegebb hónapját élte meg januárban Ausztrália: az átlaghőmérséklet meghaladta a harminc Celsius fokot. Közben az USA-ban rekordhideget mérnek, s már több mint húszan haltak meg a fagy miatt.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint példátlan forróság uralkodik a kontinensnyi országban, januárban több napig negyven fok feletti hőmérsékleteket mértek, s öt januári nap bekerült az ausztrál történelem tíz legmelegebb napja közé. Sydneyben is elviselhetetlen a meleg, voltak napok, amikor 47 foknál is többet mértek a városban.

Az eddigi csúcs 2013-ban volt, a mostani hőhullám viszont minden tekintetben rosszabb: nagyobb területre terjed ki, nagyobb forróságot hoz, tovább tart, mint a korábbiak és egy hónapja alig esik bármiféle csapadék. A forróság és a szárazság következtében a szokásosnál is több a bozót- és erdőtűz, s a meleg miatt a vadon élő állatok közöl is sok elpusztul. A helyi szakértők szerint Ausztráliában már most elszabadulni látszik a klímaváltozás, s még akkor is nehéz évek elé néz az ország, ha a világ többi országa betartja a 2015-ös párizsi klímacsúcson vállalat kötelezettségeit, és így a század végéig két Celsius foknál kisebb mértékben emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

 

A hőmérséklet eltérése az 1961-1990-es évek átlagátol (Celsius fok)
©

Közben az USA-ban folytatódik a szokatlan zord idő, s az ország északi felének középső részén sorra dőlnek meg a hidegrekordok, több városban is -30 foknál hidegebbet mértek, s a fagyot még inkább elviselhetetlenné teszi az erős szél. A hideg most kelt felé terjeszkedik, Bostonban is már a fagypont alatt van a hőmérséklet. A hét végén átmeneti enyhülés várható – Chicagóban8-10 fok lehet – ám utána visszatérnek a mínuszok.