Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak ki kell deríteniük, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása. A hírszerzési bizottság elnöke nem elégszik meg a részletekkel.

Miután a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai "egyeztettek vagy összejátszottak" volna az oroszokkal, Trump személyes ügyvédje, Rudy Giuliani a Fox televízióban azt mondta,

teljes és átfogó nyomozásra van szükség – és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték –, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte.

A Robert Mueller vezette testület 2017 májusa óta folytatta vizsgálatát, William Barr igazságügyi miniszter helyi idő szerint vasárnap tájékoztatta levelében a szövetségi törvényhozást arról, hogy a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot az összejátszásra.

Az elnök ügyvédje szerint Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Adam Schiff demokrata szenátor ugyanis még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat,

nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel.

Schiff kilátásba helyezte – amit később Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának szintén demokrata párti elnöke meg is erősített –, hogy a kongresszus elé idézik meghallgatásra William Barr igazságügyi minisztert. Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon "az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként".

Hozzászólások