A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

A tunéziai Berlusconinak is nevezett Nabíl Karui is indul a vasárnapi tunéziai elnökválasztáson, melynek nincs egyértelmű esélyese. Így valószínű, hogy novemberben második fordulót tartanak.

Azért előrehozott a vasárnapi választás, mert az ország első demokratikusan megválasztott államfője, Bédzsi Káid esz-Szebszi meghalt júliusban, öt hónappal hivatali idejének lejárta előtt. Eredetileg csak november 17-én kellett volna választani új elnököt.

Huszonhat jelölt van. A legnépszerűbbek Jusszef Sahíd jelenlegi tunéziai miniszterelnök és Abdel-Fattáh Muru, az Ennahda nevű befolyásos, mérsékelt iszlamista mozgalom alelnöke.

A választáson Nabíl Karui médiamogul is indult, akit azonban a múlt hónapban pénzmosás és adócsalás vádjával letartóztattak. Karui üzletember és a Nesszma TV televízió tulajdonosa. Karuit azért nevezik a volt olasz kormányfőre utalva a tunéziai Berlusconinak, mert médiabirodalma segítségével és populista szólamokkal is igyekszik szavazatokat szerezni.

Ha vasárnap egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok többségét, akkor novemberben második fordulót tartanak. Közben október 6-án parlamenti választások is lesznek az Tunéziában, az arab tavasz mintaországában.