Boris Johnson nem ért egyet a Legfelsőbb Bíróság határozatával

Boris Johnson nem ért egyet a Legfelsőbb Bíróság határozatával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A brit miniszterelnök szerint a bírák nem hoztak helyes döntést, amikor úgy döntöttek, törvénysértő volt a brit parlament felfüggesztése.

Ahogy arról beszámoltunk, törvénysértőnek nyilvánította a brit parlamenti ülésszakának felfüggesztését a brit Legfelsőbb Bíróság kedden ismertetett jogerős végzésében, és megsemmisítette az arról hozott döntést. Mivel a határozat azt is kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart, John Bercow, az alsóház elnöke be is jelentette, hogy a parlament szerdán újra összeül.

Mindeközben Boris Johnson brit miniszterelnök New Yorkban van az ENSZ klímaügyi konferenciáján, ahol újságíróknak azt mondta, nem ért egyet a legfelsőbb bíróság határozatával, de tiszteletben tartja.

Meg kell, hogy mondjam, teljes mértékben nem értek egyet azzal, amit a bírák találtak. (...) Nem hiszem, hogy ez volt a helyes döntés, úgy gondolom, hogy a parlament felfüggesztését évszázadok óta használták ilyen jellegű kihívások nélkül"

– tette hozzá.

Közölte azt is, hogy jelen állás szerint Nagy-Britannia október 31-én kilép az Európai Unióból, ő pedig továbbra is azon fog dolgozni, hogy addig tető alá hozzon egy jó Brexit-megállapodást, ugyanakkor szerinte a bíróság döntése megnehezíti a feladatot. Kérdésre hozzátette, ettől még nem fogyott ki a lehetőségekből. Jelezte: nincsenek kétségei afelől, hogy több képviselő is a Brexit megakadályozásán dolgozik.

Johnson azt mondta, továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy új ülésszakot kezdjen a parlament a királynő hagyományos megnyitó beszédével, mert a bírák szerinte ezt nem zárták ki, de hozzátette azt is, hogy mindenképpen adnak elég időt a parlamentnek tárgyalni a Brexitről.

A miniszterelnökségtől származó információk szerint Johnson egyébként nem akar lemondani, de rendkívüli kabinetülést hívott össze, az ENSZ-ülésen tartott beszéde után pedig még az éjjel visszarepül Nagy-Britanniába.

Hozzászólások