50 katona és egy civil halt meg Maliban egy terrortámadásban

50 katona és egy civil halt meg Maliban egy terrortámadásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Iszlám Állam helyi szárnya vállalta az akciót

Maliban ötvenhárom katona és egy civil meghalt pénteken, amikor iszlám szélsőségesek támadást intéztek a Nigerrel határos területen egy katonai őrhely ellen - közölte a helyi tájékoztatási miniszter.

Yaya Sangaré Twitter-oldalán számolt be az ország nyugati részén lévő Asongo településnél történtekről. Tíz katona megmenekült, az anyagi kár jelentős. Ez az eddigi legnagyobb mértékű veszteség, amelyet a szélsőségesek okoztak a helyi hadseregnek. Egy hónap ezelőtt a Boulkessy és Mondoro településen lévő őrhelyek ellen intézett támadásokban negyven kormánykatona halt meg.

Az akció elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett hírügynökségén, az Aamákon keresztül. A mali kormány terrorcselekménynek minősítette a támadást, és egyúttal közölte, hogy erősítést küld a térségbe. Az ENSZ mali békefenntartó missziója (Minusma) elítélte a történteket, és rámutatott, hogy a kéksisakosok is támogatják a kormány biztonsági erőfeszítéseit.

Az Iszlám Állam nyugat-afrikai szárnya az utóbbi időben kiterjesztette tevékenységét Borno és Yobe államokban, több támadást is végrehajtva katonai ellenőrző- és támaszpontok ellen. A térségben állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte ellenére a dzsihadista csoportok - amelyeket Mali területén 2013-ban a francia hadsereg visszaszorított - az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen.

Elemzők szerint az Európa nagyságú sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretüknek és annak köszönhetően, hogy könnyen keverednek a helyi lakossággal, képesek a nagyon sérülékeny államokat veszélyeztetni.