Lemondott az Öt Csillag Mozgalom éléről Luigi Di Maio

Lemondott az Öt Csillag Mozgalom éléről Luigi Di Maio

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt a megsemmisülést kockáztatja.

Bejelentette lemondását a kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom (M5S) éléről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. A politikus hangsúlyozta, elérkezett az ideje, hogy az Öt Csillag Mozgalmat „újraalapítsák” és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Feladatomat elvégeztem, egy korszak lezárult, de az M5S története tovább folytatódik – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a pártból nem lép ki, a külügyminiszteri tárcát megtartja, az M5S tavaszi kongresszusán új elképzelésekkel akar részt venni. Addig a pártot Vito Crimi, az M5S vezetőségi tagja vezeti.

Az M5S tartományi felelősei előtt mondott mintegy egyórás beszédében Luigi Di Maio felidézte a párt 2013-as parlamenti bejutását, amikor az M5S tagjai "teljesen ismeretlenek voltak, de teljes bizalommal voltak egymás iránt". Úgy vélte, a pártot az utóbbi két évben kétszer is kormányra juttatták, de az M5S-n belüli bizalom megcsappant:

megvédtem a pártot csapdáktól és árulóktól (..) mert a legádázabb ellenségek belülről támadnak – jelentette ki.

Elmondta, hogy távozását a párt éléről már egy hónapja eldöntötte. "Inkább tartsanak naivnak, mint szélhámosnak, inkább ember akarok lenni, nem szemétláda!" – utalt Di Maio az őt gyakran bíráló belső ellenzékre. Beszéde végén az M5S "intézményes arcának" tartott Luigi Di Maio levette magáról a nyakkendőjét ezzel utalva arra, hogy vissza akar térni a párt eredeti mozgalmi életéhez.

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt a megsemmisülést kockáztatja.

Az idén 34 éves Luigi Di Maio 2017 szeptemberében vette át az M5S vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Vezetésével az M5S a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie. Az M5S jelölte a miniszterelnök Giuseppe Contét. Luigi Di Maio kormányfő-helyettes és munkaügyi-jóléti miniszter volt egyszerre, valamint az M5S politikai vezetője. Miután pártja szakított a Ligával, Luigi Di Maio a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást, és a külügyminiszteri tisztséget vette át.

Az M5S-Liga másfél éves kormánya alatt Salvini pártja megkétszerezte erejét, és a legnagyobb olasz párttá vált. A civil mozgalomból párttá lett M5S támogatottsága viszont a felére esett vissza, a tavalyi EP-választásokon 17,4 százalékra csökkent. A kormányváltást követő októberi tartományi választásokon, Umbriában pedig már csak 7,4 százalékkal teljesített.

Az M5S gyengülése felerősítette a belső ellentéteket, megkérdőjelezte Luigi Di Maio politikai döntéseit: a párt több befolyásos tagja is "egyeduralminak" nevezte Di Maio vezetési stílusát, választást szorgalmazva a miniszteri és a pártvezetői tisztség között. Luigi Di Maio tavaly májusban a párt szokása szerint online szavazásra bocsátotta távozását, akkor azonban a párt szavazói támogatásukról biztosították.

Elemzők Luigi Di Maio távozását azzal hozzák összefüggésbe, hogy az M5S-t 12 szenátora és 19 képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. A felsőházban a kormánypárti M5S, PD és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) közös ereje így 152 főre csökkent: a többséghez 161 szavazatra van szükség, tehát a kormánypártok a 18 fős független frakcióra kell, hogy támaszkodjanak – benne az M5S volt tagjaival.

Luigi Di Maio azért távozott, mivel "egyre elszigeteltebb volt saját pártjában, az M5S összeomlása megkezdődött, és ez csak a kezdet" – kommentálta Federico Pizzarotti, az M5S első volt polgármestere, akit elsőként zártak ki a pártból is. Más vélemények szerint Di Maio lépése "hatalmi leszámolást" indított el a kongresszusra készülő M5S-ben.

Giuseppe Conte miniszterelnök már leszögezte, hogy az M5S vezetőváltása nem befolyásolja a kormány munkáját. A szövetséges Nicola Zingaretti PD-főtitkár sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy ő nem mond le, ha a PD elveszíti Emiliát. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, nem Luigi Di Maio, hanem Beppe Grillo árulta el az M5S szavazóit, amikor összeborult a baloldallal. Salvini megjegyezte, hogy az M5S csalódott szavazói a Ligát választják.

Hozzászólások