Elfogták, megverték és megkínozták Kairóban a bolognai egyetem hazatérő diákját

Elfogták, megverték és megkínozták Kairóban a bolognai egyetem hazatérő diákját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Államellenes izgatással gyanúsítanak egy Olaszországban tanuló egyiptomi aktivistát.

Államellenes izgatás miatt őrizetbe vettek egy Olaszországból hazatérő egyiptomi aktivistát a kairói nemzetközi repülőtéren - mondta el egy helyi jogvédő csoport. 

Patrick George Zakit 15 napra vették őrizetbe. Az aktivista 2019 augusztusa óta Bolognában folytatott posztgraduális tanulmányokat, és rövid családi látogatásra érkezett vissza Egyiptomba pénteken - írta szombati közleményében a Személyi Jogok Egyiptomi Kezdeményezése nevű szervezet. A csoport közölte, hogy kutatójuk, Zaki, hazatérését követően 24 órára eltűnt. 

Patrick George Zaki

Ügyvédjei szerint megverték, elektrosokkal kínozták, megfenyegették, és munkásságáról, valamint tevékenységéről faggatták. Csak ezt követően jelenhetett meg szülővárosa, Manszúra ügyészsége előtt. Az ügyészség elrendelte 15 napig tartó őrizetbe vételét, amely időtartam alatt nyomozás zajlik ellene álhírek terjesztése, valamint engedély nélküli tüntetésre és a rendszer megdöntésére való felbujtás miatt. Azzal is gyanúsítják, hogy a közösségi oldalakon a közrend és a közbiztonság aláásása érdekében tevékenykedik, és terrorcselekmények, illetve erőszak elkövetésére buzdít - tájékoztatott a Személyi Jogok Egyiptomi Kezdeményezése. 

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök kormányzása alatt több tucat újságírót, aktivistát és másként gondolkodót vetettek börtönbe az elmúlt években.

Olaszország különösen érintett, hiszen 2016-ban egy olasz egyetemistát, Giulio Regenit Kairóban elraboltak és halálra kínoztak. A gyanú szerint az egyiptomi hatóságok ölték meg, mivel kémnek hitték.

Hozzászólások