Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állítólag Nicolas Maduro elrablásáért indított akciót vezető amerikai zsoldosokkal együtt így már 17 vádlottja van az ügynek.

Tizenöt venezuelai állampolgár ellen emeltek vádat Venezuelában, akik a gyanú szerint részt vettek az elnök hatalmának megdöntését célzó partraszállási kísérletben – közölte csütörtökön Tarek William Saab venezuelai főügyész.

Ezzel tizenhétre nőtt a bírósági eljárásban érintettek száma, akik ellen a többi között terrorizmus miatt emeltek vádat a venezuelai hatóságok. A venezuelai igazságszolgáltatás az ügyben korábban 40 ember vett előzetes letartóztatásba.

Saab egyébként pénteken jelentette be, hogy egyenként húsz év börtönbüntetésre ítélték a két amerikai zsoldost, Luke Denmant és Airan Berryt, akik az állítólagos támadást vezették. Ők korábban a venezuelai köztévében tettek beismerő vallomást, de katonai szakértők szerint kényszer alatt vallhattak.

A venezuelai hatóságok május 3-án és 4-én két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a fővároshoz, Caracashoz közeli Aragua és La Guaira államokban. A támadók állítólag Madurót akarták elrabolni, és az Egyesült Államokba szállítani, ahol kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt körözik.

A történtek során nyolc ember meghalt, és többeket őrizetbe vettek, köztük a 41 éves Airan Berryt és a 34 éves Luke Denmant. A két zsoldos Caracas szerint a Jordan Goudreau amerikai zöldsapkás katona vezette Silvercorp floridai székhelyű biztonsági cég alkalmazottja volt.

A venezuelai köztévében azt vallották az elfogott amerikai zsoldosok, hogy Madurót akarták elrabolni

Vallomásukat ugyanakkor kényszer alatt tehették. A két elfogott zsoldost alkalmazó biztonsági cég vezetője elismerte, hogy Venezuelába küldte embereit, az amerikai külügy tagadja közvetlen érintettségét, Nicolas Maduro szerint puccskísérlet történt.

Hozzászólások