A félig magyar Anthony Blinken lehet Biden külügyminisztere

A félig magyar Anthony Blinken lehet Biden külügyminisztere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egykori budapesti nagykövet fia két fontos külpolitikai pozíció betöltésére is esélyes.

Anthony (Tony) Blinken várhatóan fontos posztot fog betölteni Joe Biden leendő amerikai elnök csapatában. A Reuters szerint Biden vagy külügyminiszterré (Secretary of State), vagy nemzetbiztonsági tanácsadójává fogja kinevezni.

Blinken a demokrata jelölt kampányában is fontos szerepet töltött be, ő volt Biden külpolitikai tanácsadója. A Reuters információját egyelőre nem kommentálta Biden stábja, azt mondták, hogy még nem foglalkoztak személyi döntésekkel.

Ő lehet a király Biden udvarában -- Times-portré Tony Blinkenről

Maga Biden is szupersztárként emlegette, hamarosan fontos pozíció juthat neki Washingtonban - írja róla a brit, konzervatív The Times.

A The Times is megszellőztette már korábban, hogy Anthony Blinken számára fontos pozíció néz ki Washingtonban. Az 58 éves Blinken már vagy 10 éve nagyágyúnak számít Washingtonban a Demokrata Párt központjának főnöki szintjén.

Sokat elárul helyéről, hogy 9 éve ott volt azon a fehér házi megbeszélésen, ahol Obama, az akkori elnök, helyettese Biden, valamint Hillary Clinton külügyminiszter a hadsereg legfőbb négycsillagos tábornokaival közösen kimondták a halálos ítéletet Oszama bin Ladenre.

A lap szerint jelenleg nemigen van olyan a munkatársak között, aki közelebb állna a megválasztott elnökhöz. Úgy hogy a következő négy évben várhatóan bőven lesz beleszólása az Egyesült Államok politikájába, akár még nemzetbiztonsági tanácsadóként is – írta a The Times.

A Magyar Hang azt írja, Anthony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Az apja, Donald Blinken 1994–1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Sőt, Tony Blinken apja és a mostohaanyja 2015-ben jelentős támogatást nyújtott a Nyílt Társadalomért Archívumnak (OSA), amely fel is vette a nevüket: Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum.

A korábban felröppent hírek szerint a külügyminiszteri posztra ketten esélyesek, Blinken mellett Susan Rice volt nemzetbiztonsági főtanácsadó is, mindketten jól ismerik Magyarországot.

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

A négy éve nem várt vereségre ébredt demokraták nem merik elkiabálni az elnökjelöltjük, Joe Biden javára mutatkozó előnyt, míg a republikánusok elkezdtek félni attól, hogy a Fehér Ház mellett a szenátust is elveszíthetik, ha Donald Trump bukik.

Hozzászólások