Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erőszaktól és gyilkosságoktól sem mentes kampány után a hivatalos eredmények alapján Yoweri Museveni hivatalban lévő elnök nyerte a csütörtökön tartott elnökválasztást Ugandában. Legfőbb kihívója, a volt énekes Bobi Wine csalással vádolta Musevenit.

A hivatalos adatok szerint az országot 1986 óta irányító Yoweri Museveni a voksok 58,64 százalékát szerezte meg és 5,85 millió szavazatot kapott. Tucatnyi kihívója közül a legeredményesebb ellenzéki jelölt, a Bobi Wine művésznéven ismertté vált Robert Kyagulanyi 3,47 millió ember szavazatát nyerte el, ami 34,83 százaléknak felel meg.

Museveni hatodik elnöki ciklusát kezdheti meg. Eredetileg már nem indulhatott volna a választáson, mert az ugandai törvények korábban 75 évben szabták meg az államfőválasztás jelöltjeinek felső korhatárát, de ezt a törvényt az ellenzék heves tiltakozása ellenére 2017-ben eltörölték.

©
Bobi Wine azt állítja, hogy a választáson széleskörű csalás történt. Wine közölte, hogy ő nyert, és magát megválasztott elnöknek tekinti. A választási kampány az erőszaktól sem volt mentes. Több tucat ellenzéki tiltakozó vesztette életét az összecsapásokban. Az énekesből lett politikus Wine-t többször is letartóztatták, kampánygyűléseit nem egyszer megzavarták, és több munkatársát megölték.

Wine közölte, hogy jogi útra tereli az elcsalt választást, de Museveni Ugandájában aligha van esélye a jogorvoslatra.

A reggae afrikai királya halált megvető bátorsággal áll ki az ugandai diktátor ellen

Sokáig bulizós dalokat énekelt a művésznevét a jamaicai Bob Marley tiszteletére felvevő ugandai Bobi Wine. 2007-től politizál. Amikor bejelentette indulását a választáson, koncertjeit betiltották, és Museveni elnök mindent megtesz, hogy megfélemlítse.