Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki politikus vasárnap este érkezett vissza Moszkvába Berlinből, ahol megmérgezése óta lábadozott. Azonnal őrizetbe vették, egy rendőrörsre vitték, ahol megtartották a bírósági meghallgatását, és már el is ítélték.

Harminc napig, február 15-ig őrizetben marad a bíróság döntése értelmében Alekszej Navalnij – írja a Moscow Times az orosz ellenzéki politikus ügyvédjére hivatkozva.

Navalnij hétfő délelőtt videófelvételen jelentkezett be arról a rendőrőrsről, ahol Moszkvába érkezése, vasárnap este óta fogva tartották. A videóból kiderült, hogy ott kezdték el a bírósági meghallgatását. „Miért egy rendőrőrsön tartják a meghallgatást? Sokszor láttam már, ahogy kigúnyolják az igazságszolgáltatást, de úgy tűnik, az vénember a bunkerében annyira fél, hogy összetépte a büntető törvénykönyvet. Ez a törvénytelenség legfelső szintje” – mondta Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva a videón, amit a szóvivője tett közzé.

A Moscow Times azt jelentette: az orosz belügyminisztérium magyarázata szerint az ellenzéki politikust azért a rendőrőrsön hallgatják meg, mert nincsen negatív koronavírustesztje. A lap közlése szerint Navalnijjal nem találkozhattak ügyvédei sem vasárnapi letartóztatása óta, a kihallgatás előtt pedig egy perccel értesítették őket a kezdésről.

Navalnijt azért tartóztatták le, mert megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett a döntés felülvizsgálatára. Az orosz ellenzéki politikus azért nem jelenhetett meg, mert Berlinben lábadozott azt követően, hogy augusztus végén novicsok idegméreggel mérgezték meg.

A tárgyalásnak helyszínt adó rendőrkapitányság előtt tüntetők is gyülekeztek, miközben az épületbe csak az állami televíziót, és az egyik kormánypárti bulvárlapot engedték be.

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

A Seremetyevo repülőtér útlevélkezelő pultjánál őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki fél évvel az után tért haza Berlinből, hogy tavaly augusztus 20-án a szibériai Tomszkban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték őt a novicsok nevű idegméreggel.

A bíróság döntésének bejelentése után újabb videó jelent meg Navalnijtól, amelyben arra szólította fel szimpatizánsait, hogy vonuljanak utcára. Munkatársa, Leonyid Volkov tömegtüntetésre hívta az embereket Oroszország-szerte január 23-ra.

Hozzászólások