Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bányászokra január 10-én robbant rá egy tárna, a túlélőkkel most sikerült kapcsolatot teremteni telefonon.

Sikerült telefonon beszélnie a mentőcsapatoknak azokkal a kínai bányászokkal, akik január tizedikén tűntek el egy robbanásban. A Jentaj városához közel lévő bánya beomlásakor 22 munkás dolgozott a mélyben, közülük a város polgármestere, Chen Fei szerint legkevesebb 12-en életben vannak – közölte az AP információira hivatkozva a 24.hu.

A munkások a felszín alatt 350 méterrel szorultak be, tíz eltűnt társukról nincs információ. A 12 életben lévő bányász közül négyen sérültek meg, de elmondásuk szerint mindegyikük pszichés problémákkal küzd. Nem segít a helyzetükön az sem, hogy van köztük, aki gyomorbántalmakra panaszkodik, valamint kértek fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt is. A mentőcsapatoktól ezek mellett vitaminokat és táplálékkiegészítőket kaptak.

A mentés kezdetét sajtóinformációk szerint hátráltatta a bánya tulajdonosa is, aki a helyzet súlyosságát alábecsülve csak 30 órával a robbanás után jelzett a hatóságoknak.

A mélyben rekedtek mentésén jelenleg 15 mentőcsapat 532 tagja dolgozik a helyszínen, az idő azonban ellenük dolgozik, mert a tárnában a bányászok szerint folyamatosan nő a vízszint, fogy az oxigén, a robbanás során pedig mérges gázok szabadultak fel. A bányászoknak vasárnap sikerült először kapcsolatot teremteniük a külvilággal, akkor a leengedett fúrócsöveken való kopogtatással adtak életjelet magukról. Hétfőn egy rövid üzenetet küldtek a felszínre, amiben arra kérték a mentőcsapatokat, hogy ne adják fel, így ők sem adják fel a szabadulásukba vetett reményt.

A mentési munkálatok ellen nem csak a mélyben dolgoznak rendkívül rossz körülmények, hanem a felszínen is: a fúrást jelentősen megnehezíti, hogy a bányánál a robbanás következtében a vulkáni kőzetréteg is formálódott, valamint rendkívül kemény.

Kínában legutóbb decemberben volt bányaszerencsétlenség, akkor többen szén-monoxid mérgezésben vesztették életüket a föld alatt.

(Kiemelt képünk a decemberi kínai bányaszerencsétlenség idején készült, illusztráció!)

Hozzászólások