Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen szervezetről van szó.

A Capitolium rendőrsége közölte, hogy olyan hírszerzési információhoz jutott, amely szerint egy fegyveres csoport készül betörni az amerikai törvényhozás épületébe csütörtökön.

A szerdán nyilvánosságra hozott közleményben nem nevezték meg a szervezetet, mindössze egy "azonosított milíciacsoportként" írták le. A capitoliumi rendőrség hangsúlyozta, hogy együttműködik a helyi, állami és szövetségi ügynökségekkel, hogy elejét vegye "bármilyen fenyegetésnek a Capitoliummal szemben", hozzátéve, hogy "komolyan veszik a hírszerzést".

Donald Trump volt amerikai elnök hívei január elején megrohamozták a Capitoliumot azt követően, hogy Trump nagygyűlést tartott a közelében. A törvényhozásban éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készültek hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház - a nagygyűlésen mondott, gyújtó hatású beszéde miatt - lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus végül felmentett.

Az igazságügyi minisztérium több mint 300 ember ellen emelt vádat az ostromban való részvételéért. A letartóztatottak között voltak az Oath Keepers, a Three Percenters és a Proud Boys nevű szélsőséges jobboldali csoportok tagjai is. Az Oath Keepers és a Three Percenters fegyveres milíciacsoportok.

Hozzászólások