Akár negyven év börtönt is kaphat a George Floyd halálát okozó rendőr

Akár negyven év börtönt is kaphat a George Floyd halálát okozó rendőr

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Derek Chauvint gyilkossággal és gondatlanságból elkövetett emberöléssel is vádolják.

Megkezdődött hétfőn Derek Chauvin, a George Floyd halálát okozó rendőr pere az Egyesült Államokban.

Chauvint a többi között gyilkosággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben, ha elítélik, akár 40 év szabadságvesztésre számíthat.

A rendőr ellen emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek, ami tíz év börtönnel sújtható. Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben.

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül. George Floyd hiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. A férfi nem sokkal később meghalt.

Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik meg.

 

Hozzászólások