Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A versenybíróság jóváhagyta a Polska Press felvásárlását, a varsói kerületi bíróság pedig felfüggesztette a döntést.

A varsói kerületi bíróság felfüggesztette a versenyhivatal döntését, amivel az jóváhagyta, hogy az állam olajtársasága, az Orlen felvásárolja a Polska Presst, az ország 24 vidéki lapjából 20-at kiadó vállalatot – írja a Reuters.

A Polandin.com még márciusban azt írta, az eladást Adam Bodnar állampolgári jogi ombudsman támadta meg arra hivatkozva, hogy az Orlen mint állami cég politikai nyomást gyakorolhat a Polska Pressre. Bodnar szerint „az üzlet azt mutatja, hogy a lengyel kormány ugyanazokat a lépéseket akarja végrehajtani, amelyeket Orbán Viktor Magyarországán figyelhettünk meg korábban” – írja a dw.com.

Tavaly decemberben derült ki, hogy az Orlen felvásárolja a Polska Presst az eddigi német tulajdonosától, a Verlagsgruppe Passautól. Az Orlen kezébe került ezzel továbbá 120 helyi hetilap és 500 honlap 17 millió rendszeres látogatóval.

A Fideszt utánozzák a lengyelek: állami olajcég vette át a vidéki sajtót

A lengyel kormánypárt szerint a külföldi tulajdonban lévő független, kritikus sajtó idegen érdeket szolgál.

A lengyel Molnak is nevezhető, folyamatosan terjeszkedő nagyvállalat nemrég megszerezte az egykori állami lapterjesztő utódját is, a kioszkjaival országszerte jelen lévő Ruch 65 százalékát is.

Az ellenzéki pártok bírálták a Polska Press felvásárlását, a lengyel versenyhivatal februárban mégis jóváhagyta a tranzakciót. A 444 szerint március 1. óta az Orlen a tulajdonos, új igazgatóságot is kineveztek volna, de a bíróság a döntésével egyelőre az irányítási jogokat felfüggesztette.

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

A kezdetektől Orbán Viktor illiberális forgatókönyvéből dolgozik Varsóban Jaroslaw Kaczynski, aki Lengyelország tényleges irányítójaként most a független médiát vette célba, és felvásároltatta a vidéki lapokat.

Az Orlen tőzsdei cég, de a 27,5%-os állami tulajdon révén lényegében állami irányításúnak tekinthető, hiszen a többi tulajdonrész apró. Élén pedig az a Daniel Obajtek áll, akinek karrierjét egyesek Lengyelországban Mészáros Lőrincéhez hasonlították.

Hozzászólások