Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Amihez nyúlnak, azt szétlopják, megmondta Lázár János. Tényleg egyszerűbb végleg ellopni!

 

Miért is ne adnánk el az állami földeket, ha úgyis csak szétlopnánk? – kérdezi Lázár János nagy bociszemekkel. Hol a szocik, hol a fideszesek. Az állami tulajdon a korrupció melegágya, úgyhogy legjobb lesz sürgősen privatizálni.

Zseniális, nem véletlenül tartjuk számon nagy jövő előtt álló politikusként. Szinte kész államférfi, jelenleg államúrfiként várja az idejét, vagyis a napot, amikor a főnök végre leteszi a lantot... vagy ha nem akarja, hát kiveszik a kezéből előzékenyen és kedvesen, és lekísérik a színpadról.

Nemcsak a marsallbot van a zsebében, hanem Kolumbusz tojása is. És ha problémát lát, van megoldása.

Probléma: mi és a barátaink szétlopjuk az állami tulajdont. Először feltöltjük a menedzsmentet lojális senkiháziakkal, aztán a segítségükkel számolatlanul hordjuk haza a közpénzt. Megoldás:

adjuk oda a vagyont végleg ugyanazoknak, akik most csak tessék-lássék lopkodnak belőle.

Ismerjük el, Lázár gondolatmenetében lenne igazság: aminek gazdája van, arra valaki legalább vigyáz. Tulajdonképpen ezért bukott el a szocializmus. A gond az összes többi részlettel adódik.

Ugyanis kinek adná szíve szerint azokat a földeket például Lázár János, ha rajta múlna? Nos, a legjobbtól kérdezzük, ugyanis túl van már egy ilyen tulajdonviszony-átrendezési műveleten, amit a mai napig trafikmutyiként ismerünk. Az még bravúrosabb is volt, mert ott az állam mesterségesen teremtett javakat – koncessziókat – azzal, hogy kihasította a dohánykereskedelmet a közlegelőből. Ezután pedig nagyvonalúan szétosztotta az engedélyeket a haveri körben. Hogy milyen alapon, annak bizonyítékait módszeresen megsemmisítették, ennek ellenére tök világos, konkrétan hangfelvétel van róla, hogy mi történt: „elkötelezett jobboldalinak kell lenni, az a lényeg”. A legjobb haver például kapott helyből ötszáz trafikot, de végül is megérdemelte, mert segített megírni a törvényt hozzá.

Szóval Lázár Jánosnak megvan ehhez a képesítése, talán a legnagyobb szakértője a végleges szétlopásnak, igazán hiteles tőle ez a felvetés. Különben is, ebben a ciklusban még egy szektort se nyúlt le. Tehát ha bízhatunk a képességeiben, akkor ahelyett, hogy a sok éhes bűnöző naponta csipegetne a közvagyonból, most kapnak egy-egy szép birtokot, aztán azzal jóllaknak. Már megint egy régi közgazdasági tétel: hal helyett hálót kell adni a rászorulóknak, hogy megtermelhessék maguknak, amit akarnak. Hát a rászorulók most nem szegényparasztok, mint régebbi földosztásoknál, hanem elkötelezett jobboldaliak, akiknek van miből megvenni a földet.

Külföldiek természetesen nem szállhatnak be, mert azok rossz gazdái lennének a magyar földnek, ellentétben a magyar nemessel, ezenkívül hozzák a varázslataikat és ördöngös gépezeteiket, ami tájidegen. Átláthatóságtól nem nagyon kell tartani, egyrészt megvan még a trafikügyből az iratmegsemmisítő, másrészt meg aki nagyon szaglászna, annak rámegy a gatyája is, aztán ott lobog majd valamelyik elkötelezett földesúr madárijesztőjén.

Van azonban egy alapvető különbség a dohánykereskedelem ellopása és a földosztás között. A trafiktörvényhez is hozzá kellett nyúlni utólag, bevallottan azért, mert a haveroknak nem fialt elég szépen az ebül szerzett jószág. A mezőgazdaság ennél is államfüggőbb. Már eddig is azért volt érdemes földbérletet mutyizni, mert a területalapú támogatást szépen el lehetett kokainozni. Ami a földön megterem, az csak a mellékes, és a legegyszerűbb kiadni valami parasztnak, hadd túrja, ha ahhoz van kedve.

Vajon mi történik, ha hirtelen egy csomó fideszes gennygóc földhöz jut?

Felvirágzik a mezőgazdaság? Dehogy, minek is virágoztassuk nehéz munkával, innovációval, fejlesztéssel, mint valami nyugati tőkés? Hol van az a csavaros magyar észjárástól? Nem sokkal egyszerűbb megszavaztatni, hogy adjanak még több pénzt traktorra, helikopterre vagy bármire, amit el tudunk számolni? Ennél terméketlenebb és fölöslegesebb beruházásokra is számolatlanul költjük a tízmilliárdokat, ha van mögötte elég erős érdekérvényesítő képesség: maga a miniszter ismeri el, hogy stadionokat azért építünk, mert Orbán Viktor „költ a hobbijára”. Az új földesuraknak ez nem a hobbijuk lesz, hanem a megélhetésük alapja. Úgyhogy jönnek majd a tőgyhöz pont ugyanúgy, ahogy azelőtt. Mi meg etethetjük a tehenet, amíg bírjuk.

Lázár János diagnózisa ettől még stimmel. Amivel gazdálkodnak, azt szétlopják – és az egész állammal gazdálkodnak. Most éppen földet osztanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának