szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megzavarja a fényszennyezés a fertőzést hordozó szúnyogokat, amik így nagyobb valószínűséggel tovább aktívak.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Neonfények, reklámok, kivilágítás: a városok mesterséges fényei megzavarják az egyiptomi csípőszúnyogokat, amik emiatt sokkal inkább csípnek és tovább aktívak – állapították meg a Notre Dame egyetem kutatói. Az eredményükről a Sustainability Times számolt be.

Az egyiptomi csípőszúnyog nőstényei csípnek: ők normál esetben kora reggel vagy délután táplálkoznak, azonban a mesterséges fények miatt naplemente után is aktívak maradnak, ráadásul amennyiben mesterséges fény zavarja meg őket éjjel, akkor kétszer nagyobb eséllyel csípnek.

Számos, halálos kimenetelű kórt is hordozhatnak az egyiptomi csípőszúnyogok: ilyen a dengue- és a sárgaláz, a zikavírus vagy a chikungunya-láz.

Az egyiptomi csípőszúnyog és a már Magyarországon is megjelent ázsiai tigriszsúnyog a két legveszélyesebb a betegségek terjesztése szempontjából. Kutatók ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés miatt a Föld népességének nagy részét veszélyeztethetik.

A szúnyogok megnőtt aktivitása pedig azért is jelentős gond, mert számos fertőzést és betegséget hordoznak, a klímaváltozás miatt pedig az őshonos területeiken kívül is megélnek. Nemrég halt meg egy belga pár maláriában. (2018-ban több mint 200 millióan betegedtek meg ebben a betegségben.) A dengue-lázat is évente 390 millióan kapják el szúnyogoktól.

A kutatás azért is fontos, mert korábban nem vizsgálták még az epidemológusok, hogy a városok fényszennyezése milyen hatással lehet a fertőzéseket terjesztő egyiptomi csípőszúnyogokra.

Bár a Magyarországon őshonos szúnyogok máskor, így reggel és este aktívak, ugyanúgy hordozhatnak emberek számára is veszélyes betegségeket, mint az invazív társaik.

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is