szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felhős napok feladják a leckét a napelemeknek, de most már a borult idő sem akadály: egy új fejlesztéssel akár az UV-fényből is nyerhetünk energiát.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egyre olcsóbb, elérhetőbb és hatékonyabb a napelem. A gond csak az, hogy ha nem süt a nap, akkor nem igazán tudnak miből energiát nyerni. Egy Fülöp-szigeteki mérnökhallgató, Carvey Ehren Maigue azonban olyan napelemeket fejleszt, amelyek a láthatatlan, az időjárástól független UV-sugárzást használják – számol be az újításról a Fast Company.

Maigue először gyümölcs- és zöldséghulladékból készített egy olyan, foszforeszkáló anyagot, ami elnyeli az UV-fényt, majd látható fénnyé, ezután pedig energiává alakítja a rétegeket.

Ha pedig ezeket gyantával keverik, egy rugalmas, üvegszerű panel jön létre, amit a kitalálója szerint akár ablaküvegek helyére, de falakra és tetőkre is be lehet építeni.

Ő a saját lakásának egy kis ablakát cserélte ki próbaképpen a napelem első prototípusára, ami annyi energiát termel, hogy két telefont is fel tud vele tölteni naponta. Azt gondolja, ennél nagyobb hatékonyságra is képes lehet a fejlesztése, és a szakértők is bizakodók.

Következő lépésként a Fülöp-szigeteki Jomalig szigetén található, kisebb klinikát fognak felszerelni ilyen napelemekkel. Itt dolgozik orvosként ugyanis a fejlesztő egyik barátja, aki azt mesélte, egyes viharok után áram nélkül maradt a klinika.

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét