Tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

Tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A harminc évvel ezelőtti klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között azonban már nem.

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég – derült ki a csütörtökön Münchenben bemutatott második bajorországi gleccserjelentésből.

"Bajorországi gleccsereink napjai meg vannak számlálva", eltűnésük a korábban véltnél hamarabb bekövetkezhet – mondta Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter.

Eddig a szakértők abból indultak ki, hogy az öt még megmaradt németországi gleccser eltűnése 2050-ig eltarthat. Mindegyik Bajorországban található. Ezek a Zugspitzéről induló Höllentalferner, a Schneeferner északi és déli vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis- és Watzmann-gleccser.

A kis jégkorszag vége, 1850 óta a gleccserek felületének nagyjából 88 százalékát, térfogatának több mint 90 százalékát elveszítettük

– mondta Christoph Mayer glaciológus, a Bajor Tudományos Akadémia munkatársa. A több mint négy négyzetkilométernyi jégfelület kevesebb mint fél négyzetkilométerre csökkent.

A Bajorországban még meglévő gleccserek térfogata csupán fele annak, amennyi az elmúlt tíz évben elolvadt

– mondta Mayer. Különösen súlyosan érintett a déli Schneeferner, melynek ma már csak maradványai láthatók és a becslések szerint néhány év alatt teljesen el fog tűnni.

A Blaueis- és a Watzmann-gleccser sem fogja már sokáig bírni, és még a viszonylag robusztus északi Schneeferner is 250 liter olvadékvizet veszít másodpercenként.

A jelenségért Mayer és a kutatók szerint a klímaváltozás tehető felelőssé. Ebben nem csak az Alpok térségében a németországi átlagnál erőteljesebben emelkedő hőmérséklet a ludas. Fontos tényező a levegő nedvességtartalma, valamint a gleccsereken és a körülöttük lévő területeken lévő sötét felületek aránya is.

A harminc évvel ezelőtti klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között azonban már nem

– fejtette ki Mayer.

A gleccserek olvadásának az Alpokban mindenütt megmutatkoznak a hatásai, például a lakosság ívóvízellátásában is. Ráadásul Németország állat- és növényfajainak mintegy 60 százaléka az Alpok térségében él, ezek közül sok létét fenyegeti a klímaváltozás – emelte ki Glauber.

Hozzászólások