Búcsúzik a marhahústól az egyik legismertebb receptoldal, hogy védje a környezetet

Búcsúzik a marhahústól az egyik legismertebb receptoldal, hogy védje a környezetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Epicurious szerint a marhahús az amerikai étrend legszennyezőbb eleme.

Az összes új receptjükből kihagyják a marhahúst – jelentette be a receptgyűjteményéről és ételkészítési tippjeiről ismert oldal, az Epicurious. Azt is elárulták, hogy valójában már 2019 óta publikálnak tudatosan egyre kevesebb ilyen receptet.

Egyetlen hozzávaló, a marhahús kihagyása is sokkal környezetbarátabbá teheti azt, ahogy valaki főz – írják.

Az amerikai Natural Resources Defense Council egy szakértőjét, Sujatha Bergent idézve részletezik, a szarvasmarhák tartása számos módon járul hozzá a klímaváltozáshoz. Ezek egyike, hogy rengeteg kukoricát és szóját termesztenek takarmánynak, melyhez hatalmas mennyiségben használnak rovarirtó szereket és műtrágyát. Utóbbiak ráadásul többségében kőolajszármazékok. Emellett a marhák bélműködése rengeteg metánt juttat a légkörbe, ez a gáz pedig még a szén-dioxidnál is 80-szor erősebben járul hozzá az üvegházhatáshoz, egyúttal a globális felmelegedéshez. Problémát jelent az is, hogy az állattartás érdekében megállás nélkül irtják az erdőket. Továbbá, a marhák tartása rendkívül vízigényes, illetve a természetben rengeteg vizet – tavakat és folyókat – tesz szennyezetté.

Az Epicurious azt írja, az Egyesült Államokban átlagosan 25 kilogramm marhahúst eszik egy évben egy ember, ez pedig – a fentiekkel együtt – az amerikai étrend legszennyezőbb elemévé teszi azt.

Hozzászólások