szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan kedden lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn éjjel.

A jelenlegi adatok alapján a Duna Budapesten várhatóan vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban.

A Szigetközben péntekre várják a tetőzést a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Ott korábban a legmagasabb vízszint a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Ugyancsak pénteken tetőzik a víz Komáromnál, ahol 820 centiméteres vízállásra számítanak, ami szintén meghaladja az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren várják a tetőzést, ezek ugyancsak rekordszintek.

A közlemény szerint jelenleg összesen 490 kilométernyi töltés mentén folyik a védekezés, I. fokú 305 kilométeren, II. fokú 41,5 kilométeren, rendkívüli védekezés pedig 143,4 kilométeren. A védekezésben 530-an vesznek részt, 143 technikai eszközzel.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a belügyminiszter összehívta mindazon szervezeteket, amelyek az érkező árvíz biztonságos levezetésében hatékonyan közre tudnak működni, a védekezési feladatok ellátása folyamatos és ütemszerű. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja, a szakemberek a tapasztalatok, illetve az információtechnika segítségével folyamatosan meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket. Az árhullám okozta helyzet kezelésére adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!