szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos ponton változik a közösségi közlekedés és a közúti forgalom az árvízi védekezés miatt, és a korábbi korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Mielőtt útnak indulna szombaton Budapesten, olvassa el, merre nem érdemes indulni.

Közzétette a BKK a főpolgármester által elrendelt rendkívüli, árvíz elleni védekezési intézkedésekből fakadó fővárosi közlekedési változásokat, amelyek szombattól érvényesek. 

Szombat hajnalban lezárják a Batthyány téri metróállomást, illetve az aluljárókat is. Az állomáson az M2-es metrószerelvények megállás nélkül továbbhaladnak.

©

A H5-ös hév Margit hídi alagúti szakaszának lezárása miatt a H5-ös hévek továbbra is Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni hév-állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza, ezért a H5-ös hév vonalán a Szentlélek tér H és a Batthyány tér M+H között pótlóbuszok is közlekednek, M2-H5 jelzéssel, melyek egyben az M2-es metró lezárt Batthyány téri állomása és a Széll Kálmán tér között is összeköttetést teremtenek. A Margit hídtól a Batthyány tér felé a sűrített menetrenddel közlekedő 86-os autóbusszal és az M2-H5 pótlóbusszal lehet közlekedni.

Szombat reggeltől összevont hév- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér M – Batthyány tér M+H – Margit híd, budai hídfő H – Szépvölgyi út H – Tímár utca H – Szentlélek tér H útvonalon. A járat egyszerre pótolja az M2 kieső állomását és kapacitást biztosít a korlátozott H5-ös hév belső szakaszán. A pótlóbusz jelzése M2-H5.

A Batthyány téri állomás lezárása miatt a 11-es és 111-es autóbuszokat a Széll Kálmán tér M végállomásra terelik, míg a 160-as és 260-as buszokat a Margit hídon át a Nyugati pályaudvar M végállomásra.

Szombat reggeltől lezárják a Clark Ádám téri, Lánchíd alatti villamos-aluljárót. Az aluljáró lezárása következtében változik a budai rakparton közlekedő villamosok közlekedése: 19-es villamosok rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig járnak, míg a 41-es villamosokat a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán Széll Kálmán tér M végállomásra irányítják Kamaraerdő felől.

©

Az árvízi védekezés miatt szombat estétől a Bem rakparton a Batthyány tér és a Margit híd között észak felé csak egy sáv járható és tilos megállni az út Duna felőli oldalán. Az ott hagyott autókat a nap folyamán elszállítják, így a főváros arra kéri az ott parkoló autósokat, hogy vigyék el kocsijukat. 

A Margitsziget lezárása miatt hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek tér H-ig változatlan útvonalon közlekednek, majd a Szentlélek tértől a Népfürdő utca, Árpád híd M (Váci út) megállóhelyeket érintve az Árpád híd M megállóig közlekednek tovább, kihagyják a Margitszigeten található megállóikat és nem érintik a Nyugati pályaudvar M végállomást. A járat a Szentendrei út felől a H5 korlátozott üzemére tekintettel az Árpád híd metróállomás felé hév-pótló szerepet is ellát.

A 2-es villamos csak a Közvágóhíd H és az Eötvös tér között jár. A 2-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar M és a Széchenyi István tér (Eötvös tér) között közlekedik.

Módosított útvonalon közlekednek a 104-es és a 104A autóbuszok. A két járat nem érinti a Székesdülő és a Székesdülő, ipartelep megállókat

A Pók utca lezárása miatt a 106-os autóbuszok a Szentendrei útra terelve közlekednek, ezért nem érintik a Pók utca, Silvanus sétány, Nánási út megállókat és Római úti lakótelep végállomást. Az autóbuszok a Kadosa utcai megállót követően a 34-es buszok Aquincum H megállójában állnak meg.

Gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon (Északi összekötő híd) a védekezési munkálatok miatt.

A Margitszigetre és az Óbudai-szigetre is csak az árvízi védekezésben részt vevők mehetnek be.

Közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton. Lezárásra került a Lánchíd alatti kerékpáros átjáró is, továbbá a Margit hídi felszíni hév-állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik.

Nem állnak meg a Margitsziget megállóhelyen a 4-es és a 6-os villamosok.

Tekintettel a Margitszigeten zajló védekezési munkálatokra az Árpád hídon közlekedő 34-es, 106-os és 234-es buszok, valamint a 901-es, 918-as és 937-es éjszakai járatok mindkét irányban megállnak a Szigeti bejárónál, de a Margitszigetre gyalogosan is csak az árvízi védekezésben részt vevő személyek mehetnek be.

Nem közlekedik a 26-os busz, terelve jár a Királyok útja lezárása miatt 34-es és az éjszakai 934-es busz.

A D11-D12-D13-as hajók nem közlekednek.

Sűrűbben közlekednek az M2-es és az M3-as metrók, az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok.

Az autósokat ismételten arra kéri a főváros, hogy kerüljék el a belvárost, egyúttal javasolják kerülőútnak az M0 körgyűrűt, valamint a Hungária körutat, illetve a kötöttpályás közösségi közlekedést: elsősorban az M2-es és az M3-as metrókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk