Borzonganak a kerékpárosok Tarlós ötletétől

Borzonganak a kerékpárosok Tarlós ötletétől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tarlós István felvetette a kerékpáros-jogosítvány kötelezővé tételét, például szerinte a kerékpárosok sokszor mennek át a piros jelzésen. A Magyar Kerékpárosklub szerint Tarlós szembemegy a főváros értékeivel, ráadásul hibás adatokból vonta le következtetéseit.

A főpolgármester pénteken jelentette be ötletét, hogy amennyiben nem sikerül változásra bírni a kerékpárosok közlekedési magatartását, akkor célszerű lenne bevezetni a kerékpáros-jogosítvány bevezetését. A Magyar Kerékpárosklub közleménye szerint azonban Tarlós István nem veszi figyelembe a tényeket, ami a kerékpározás és a tömegközlekedés fejlesztését indokolnák, például az autósok légszennyezéséből fakadó gyakori szmogriadókat, ezért egyeztetésre hívják a főpolgármestert.

Tarlós „szélsőségesen tömegközlekedés-orientáltnak” nevezte Budapestet, a kerékpárosok szerint a Balázs Mór-terv átírását fontolgató polgármester visszafordíthatja a megindult kerékpárosbarát fejlődést. A szervezet szerint érthetetlenek Tarlós szándékai, mert a legtöbben tömegközlekedéssel járnak munkába vagy iskolába, ennek visszaszorítása a közösség elleni tett lenne. A főpolgármester egy önkormányzati munkacsoport vizsgálatára hivatkozva írná át a terveket, azonban a civil szakmai szervezetekkel nem történt egyeztetés, a szervezet szerint a kerékpárt nem is tekintik egyenértékű közlekedési eszköznek. A tervezet szerint a kerékpárosok sokkal nagyobb kerülőket kellene a jövőben megtenniük, és kiszorulnának több útszakaszról, a kerékpárosok szerint viszont a biciklisek általánosan csökkentik a város forgalmát, ezért pont könnyíteni kellene a közlekedésükön.

Hozzászólások