szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budai fonódó villamoshálózat beindításával megszűnik a 18-as villamos Budapesten. Az Indóház.hu szerint a Krisztina körúton a negyvenes évek eleje óta jár a 18-as. Szombattól már más számozással mennek itt a villamosok.

A XX. század elején még több villamosvasúti társaság üzemeltette a fővárosi villamosokat. A Budapesti Villamos Városi Vasút 1906-ban indított egyik járata, amely a Szabadság tértől a Nagykörúton és a Mester utcán át közlekedett, 1910-ben a 18-as számot kapta és egészen az első világháború elejéig, 1914-ig közlekedett.

A számot 1927-ben élesztették újjá, ekkor a Népligettől a Baross utcán át a Kossuth Lajos térig közlekedő járat viselte, de azt is hamarosan megszüntették. A negyvenes évek elején már a Krisztina körúton járt a 18-as villamos.

1942-ben a Városligettől indult a 18-as, és 1944-ben már a Flórián térig vitte az utasokat Óbudán. Annak az évnek a végén a háború miatt leállították a villamosokat, majd az újraindítás után már csak Budán járt a 18-as a Móricz Zsigmond körtértől az óbudai Nagyszombat utcáig.

1957-ben a Kelenföldi pályaudvarig hosszabbították a 18-ast, 1961-ben a Margit kórházig, egy évvel később Óbuda kocsiszínig közlekedett, 1971-ben csak a Császárfürdőig járt. 1972 végétől a 2-es metró átadásával az északi végállomás a János kórház, a déli pedig Albertfalva kitérő lett.

Három évtizedig nem változott a vonal, majd a Savoya Park 2005-ös átadásakor addig hosszabbították meg a vonalat. 2007-től a 18-as Hűvösvölgyig járt a Savoya parktól, majd 2008-tól a Moszkva tér lett az utolsó végállomása – olvasható az Indóház.hu összefoglalójában.

©

Szombattól a budai fonódó villamoshálózat beindításával nemcsak a villamosoknál, a buszoknál is lesznek változások. Pénteken közlekedik utoljára egy szintén régi járat, a  86-os, amelytől retró buszokkal búcsúzik a BKV.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!