szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyári gumikkal, kizárólag románul beszélő sofőrökkel, törött karosszériaelemekkel, szervezők nélkül indultak útnak a Suli Sí és a Travelex franciaországi sítáborának buszai magyar utasokkal. Az utazást szervező cég tulajdonosának úgy tűnik, már korábban is volt hasonló miatt problémája.

Az Index egy olvasó beszámolója alapján leírta a történteket, és megpróbálta megtalálni a felelőseit a botrányosra sikerült utazásnak. A történet szerint három busz indult volna Franciaországba, de kettővel már az induláskor problémák voltak: az egyik busz törött lökhárítóval és berepedt szélvédővel érkezett a találkozási helyre, ráadásul többórás késéssel.

A harmadik buszra ugyanígy órákat kellett várni, az utasok pedig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a szervezőktől ez idő alatt. A portál olvasója csak a sítábor után tudta meg, hogy ez a busz olyan rossz műszaki állapotban volt, hogy nem mertek vele elindulni a sofőrök, így az indulási hely környékén várakoztak.

Egy páran látva a buszok állapotát, úgy döntöttek nem utaznak inkább, akik vállalták az utat a román buszokon, hamarosan megbánták: a váltó elromlott a francia határtól nem messze, többször is eltévedtek, lejárt a tachográf, beragadt a busz a hóba, az utasoknak kellett kitolni azt – írja az Index beszámolója.

Eközben, az itthon maradók is kaptak másnap egy új buszt, ami egy 22 fős, jó állapotú, magyar rendszámú busz volt, magyar sofőrökkel. A csoportnak ez a része gond nélkül kijutott a síterepre.

Talán nem meglepő, hogy ezt követően a másik két busz utasai az érkezés után egyöntetűen kijelentették, hazafele csak magyar rendszámú buszra hajlandóak felszállni, amelyen magyar sofőrök vannak, mert odafelé "halálfélelmük volt".

A hazaút sem ment simán

A hazaindulás sem ment egyszerűen, mert néhányan – ahogy előre jelezték – nem szálltak fel a román buszra, inkább egyénileg oldották meg a hazautat, vállalva a pluszköltségeket. A többiek számára is volt meglepetés: az indulásnál derült ki, hogy többen nem férnek fel egyik román buszra se, a felszerelésekkel, bőröndökkel együtt már nem volt elég raktér. Ez a probléma Franciaországba menet azért nem jelentkezett, mert sokan nem szálltak fel buszra a Népligetnél, hanem másnap a Blaha Lujza térről indultak.

A buszok végül vasárnap hazaértek, a Suli Sí pedig azt írta az Indexnek, felülvizsgálják a buszos társasággal kötött szerződést. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e kárpótolni valamilyen formában az utasokat, azt válaszolták, nem, mert nem csorbult a síelésre szánt idő.

Azóta annyi történt, hogy az utat egyébként szervező Travelex és a Suli Sí márkák tulajdonosának engedélyezési száma, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) ad ki, és kötelező feltüntetni, időközben eltűnt az internetről. Az Index még annyit megjegyez, hogy az utasok közül többen is megerősítették, hogy a Travelex / Suli Sí franciaországi útja főszervezőjének, egy másik cége révén, korábban már volt egy, a mostanihoz kísértetiesen hasonló esete.

A címlapkép illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből

A Fidesz különbejáratú luxusszigetet csinálna a Tihanyi-félszigetből

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány