Mi van akkor, ha eltűnik a mikuláscsomag?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonytalan értesítést jelent a "mikuláscsomag", hiszen a szél elfújhatja, az eső eláztathatja, bárki eltávolíthatja. A fizetésre megszabott idő ezért akkor kezdődjön, amikor a megbírságolt autós bizonyíthatóan tudomást szerzett a büntetéséről – a fővárosi parkolási rendelet módosítását javasolja az ombudsman.

Egy nagykövet bepanaszolta a parkolási társaságot, miután úgy kapott fizetési felszólítást, hogy mikuláscsomag nem várta az autóján. Megváltotta , majd távoztában eldobta parkolójegyét. Később a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-től fizetési felszólítást kapott, a pótdíjat át is utalta. Egy másik panaszos azt kifogásolta, hogy a fővárosi parkolási rendelet szerint az érvényes, de valamilyen okból nem jól láthatóan elhelyezett parkolójegyet a társaságnál csak naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal lehet utólag bemutatni, és kizárólag akkor, ha az adott gépjármű tulajdonosának nincs 30 napnál régebbi pótdíjtartozása. A parkolási társaság telefonos ügyfélszolgálata tájékoztatta így az autóst, de kiderült, hogy az információ téves: a rendelet szerint igenis van lehetőség a parkolójegy utólagos bemutatására. Az ombudsman a társaság vezetőjét felkérte a helyzet tisztázására.

A nagykövet is, a  másik panaszos is  sérelmezte, hogy a fizetési felszólítás előtt nem találtak "mikuláscsomagot" a gépjármű szélvédőjén. Ezzel a mikuláscsomagos módszerrel tehát nem bizonyítható, hogy az autós tudomást szerzett a pótdíjfizetési kötelezettségéről, és amire postán megkapja a fizetési felszólítást, a pénzbüntetése megháromszorozódik. 

Szabó Máté ombudsman közleményében visszásnak nevezte az eljárást, és véleményéről  értesítette a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-t. Ennek eredményeként  a társaság az ügyet lezárta és azt válaszolta az ombudsmannak, hogy a pótdíj összegét visszaküldi a nagykövetnek.