Model M lehetne a Tesla elektromos motorja

Model M lehetne a Tesla elektromos motorja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elektromos kétkerekű egyelőre csak egy önjelölt tervező tanulmánya, de a képeket elnézve biztosan sokan elcsábulnának.

A Tesla kínálatában egyelőre csak elektromos autók szerepelnek, de a jövőben talán motorkerékpárokkal is bővülhet a paletta, ha olyan ötletekkel bombázzák őket, mint a képeken látható virtuális prototípus.

A Model M nevet viselő elektromos kétkerekű megálmodója Jans Slapins, aki egy 28 éves, Londonban élő független tervezőgrafikus.

©

A tehetséges fiatalember olyan motort tervezett, amely magában hordozza a Tesla modellek összes kívánatos tulajdonságát. A klasszikus túramotorokat idéző robosztus megjelenése kellően dögös, az elektromotorja 150 kW, vagyis 204 lóerő teljesítményű, a lítium-ion akkumulátorai pedig a lehető legalacsonyabb helyre kerültek, ahol külön légbeömlővel hűtené őket. Hogy mindezek mellé mekkora hatótávot képzelt el a tervező, az nem derült ki, mindenesetre a praktikum jegyében az üzemanyagtank helyére csomagtartót tervezett, amibe laptoptól kezdve a bukósisakig mindent be lehetne gyömöszölni.

©

Mivel elektromos hajtásláncról van szó a maximális nyomaték azonnal rendelkezésre áll, ennek megzabolázása viszont komoly rutint igényel, hiszen a hátsó kerékre hirtelen rászabaduló 200 lóerő még tapasztalt motorosokat is könnyedén megtréfálhat.

Éppen ezért Slapins üzemmód-választóval is ellátná a motort, amely lehetővé tenné, hogy verseny, túra, standard és eco módok közül válasszon a sofőr az adott felhasználási módhoz igazodva.

©