Szuperkönnyű és kőkemény sportkocsi lett a legújabb Lotus

Szuperkönnyű és kőkemény sportkocsi lett a legújabb Lotus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ezzel a kompakt országúti versenyautóval igen komoly élvezetnek ígérkezik a kanyarvadászat nemes tevékenysége.

A Lotus nem éppen tegnap, hanem még 2000-ben jelentette be kétajtós és kétszemélyes sportkocsiját, az Exige-t, mely az elmúlt közel 20 esztendőben számos különböző kiadást megélt már. Most pedig itt a legújabb változat, a Lotus Exige Cup 380, ami az eddig készült legkomolyabb tudású, utcai kivitelű Exige.

©

A Sport 380-as modellre épülő újdonság olyan karosszériaelemeket kapott, melyek révén a leszorítóerő 43 százalékkal nőtt. Nagy sebességnél a spoilerek olyan hatást keltenek, mintha 200 kilogramm tömeg nehezedne felülről az autóra. Mivel az autó tömege mindössze 1057 kilogramm, a teljesítménye pedig 380 lóerő, nem meglepő, hogy a 0-100-as sprint mindössze 3,6 másodpercnyi időt vesz igénybe. A végsebesség 282 km/h, ami hajszálnyival elmarad a Sport 380 végsebességétől, ami a módosított aerodinamikai szett következménye.

©

A Toyotától származó 3,5 literes feltöltött V6-os erőforrással, illetve hatsebességes manuális váltóval szerelt Lotus Exige Cup 380 opcionálisan titánkipufogóval is kérhető, amivel 10 kilogrammnyi tömeg spórolható meg. A mindössze 60 példányban gyártandó, állítható lengéscsillapítójú új Lotus ára 109 900 euró, vagyis átszámítva mintegy 34 millió forint.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.