Biztonságosabban vezetnek azok az autósok, akik kerékpározni is szoktak

Biztonságosabban vezetnek azok az autósok, akik kerékpározni is szoktak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, valóban nincs értelme a kerékpárosok kontra autósok párharcnak.

A kerékpáros kontra autós párharcot valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. A két tábor (bizonyos része) nagyjából ugyanazok miatt az indokok miatt fújnak egymásra: nem közlekedik eléggé körültekintően/biztonságosan a másik. Már eleve annak sincs értelme, ugye, hogy két tábor, hiszen mindkét fél a közlekedés résztvevőjének számít, nemrég azonban egy tanulmány is alátámasztotta, mennyire nincs értelme a párharcnak.

A Bicycling beszámolója szerint az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói nemrég publikálták felmérésüket az Accident Analysis & Prevention nevű szaklapban, amelyben arra voltak kíváncsiak, az autósok és a kerékpárosok mennyire közlekednek biztonságosan.

©

A kutatásban résztvevő (30 és 50 év közötti) személyeknek bizonyos hirtelen bekövetkező forgalmi helyzetet kellett felismerniük, és reagálniuk a látottakra. A tanulmány szerint azok az autósok, akik kerékpározni is szoktak, sokkal jobban mérték fel az adott helyzetet, és jobban is reagálták le azt. A szakemberek szerint mindez annak tudható be, hogy a kerékpárosoknak alapvetően nagyobb szükségük van arra, hogy a forgalom minden rezdülését figyeljék.

De fordhíthatjuk úgy is, hogy azok az autósok, akik nem szoktak kerékpározni, sokkal balesetveszélyesebb módon vezetnek. Vagyis a tanulmányból is látszik, a kerékpárosok vs. autósok párharcnak valóban nincs túl sok értelme, az egész ugyanis jórészt azon múlik, hogy mindkét félnek legyen tapasztalata a másik "oldallal" is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.